Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HELGTRÄNING

2016-01-07

Onsdagen var en röd dag vid namn Trettondagen. Den regelbundna kvällsträningen på onsdagkvällarna blev en dagträning inomhus, i den vinterkyla som råder. Vid den lilla stugan i skogen var det arton minusgrader och en decimeter snö. Dagens träning var förlagd till Näsbydalskolans kulvertar och hundarna kunde bindas upp inomhus.

Aili och två av hennes träningskompisar fick ett annorlunda upplägg denna dag. De fick söka av hela området inklusive källarutrymmena tomt. Inga gamla legor och inte en massa vittring överallt. Målet var helt tysta sök. Inget glappande under arbetet och inget skällande av frustration. Inga blindmarkeringar. När de klarat av en första sökrunda tvingades de ligga ner och koppla av, medan förarna satt och slöhelgsnackade intill dem. Sedan var det dags att söka av området ännu en gång. Alla tre skötte sig alldeles utmärkt och det var tyst och lugnt när de jobbade.

Därefter fick Modji och Násti varsina sök. Modji fick tre figgar utlagda på för Matte okända platser. Den första figgen var placerad direkt till vänster innanför dörren när Modji och Matte kom in i sökområdet och "Facit" gjorde sitt bästa för att förvilla genom att ställa sig precis framför. Men Modji var helt klar över att det fanns en person gömd strax bakom. Lite knepigt blev det att hitta den sista figgen och Modji fick tänka till för att lösa uppgiften. Hon måste hoppa över liggande stegar och lite annat som låg i vägen, för att komma in i ett hålrum mellan vägg och berg. Långt där inne i mörkret fann hon sedan sin figge och skallmarkerade snyggt och prydligt.  Snyggt jobbat.

Násti fick som omväxling söka av hela entréhallen, där två figuranter låg gömda mellan två olika entrédörrar - dubbeldörrar. Hon hittade även en figurant gömd i fläktrummet nere i källarutrymmet.

Aili och hennes tomsökande kompisar fick även varsina frisök med figuranter utplacerade i området. För Ailis del blev det tre figuranter utplacerade relativt nära varandra i källarutrymmet. Tyst jobbat med bra skallmarkeringar.

Husse och Matte hade slarvat och glömt hundarnas täcken hemma. De sattes ut i en uppvärmd bil och skulle sedan ligga uppbundna inomhus. Men efter träningen var bilen isande kall och hundförarna skulle åka iväg och få i sig lite mat. Är man slarvig får man rätta till så gott det går. Husse och Matte hade stora och varma jackor och dessa breddes ut som ett stort täcke över hundarna. När Mattes första Lapska fick täcke på sig fälldes kommentarer om att en "Lapphund behöver väl inte täcke?!" En urfälld Lapsk Vallhund utan möjlighet att gräva ner sig i isolerande snö behöver visst täcke när det är kallt. Framför allt när hunden är i arbete. Även en fullpälsad Lapsk kan behöva täcke när den ligger still och det är svinkallt ute och isolerande snö saknas. En utkyld bil är väldigt kall. Man skall vara rädd om hundens leder och muskler för en aktiv ålderdom. Så tänkte man inte för femtio år sedan. 

Tack för en givande och trevlig träningsdag tillsammans!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)