Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RÖNTGEN

2015-08-29

Fredag.

Hundarna fick en kortare morgonpromenad och Aili fick ingen frukost. Matte försökte lura henne så gott det gick och satte ner de andra hundarnas mat just som Aili gick ut genom ytterdörren. Hon skulle nämligen åka till veterinären i Kyrkbyn för att "pleggas" och röntgas tillsammans med sin ena syrra. Inte alla veterinärer använder Plegasil för sedering, men här gör de det om man så önskar. Efter att ha upplevt hur Gázzi sederades så hårt att hon var helt nersövd och efter röntgen slutade andas, har de övriga Lapska pleggats vid höftleds/armbågsröntgen. Matte har hört om andra Lapska som reagerat på liknande sätt desvärre! Efter det att röntgen var klar, tog Gázzi ett djupt andetag, andades ut sakta och sjönk ihop. Hon drog inte in luft på nytt. Matte var ensam med henne och fick ruska sin hund för att få igång henne och detta hände några gånger efter varandra. Det var sedan svårt att få henne att vakna. En vidrig upplevelse.

De två systrarna träffades innan för en gemensam promenad och mattarna åt sedan lite mat medan deras svältande hundar fick ligga kvar i bilarna. Hur taskig får man vara....  Hundarna togs sedan ut för ännu lite rastning och fick då passa på att leka lite tillsammans. Färden gick därefter till Kyrkbyn där det var full rulle. Aili och Saivi vägdes, chipkollades och fick varsin spruta i låret. De dåsade rätt snart bort och så var det dags för röntgen. Aili var tröttast och fick börja. Hon var helt lealös men vaken och hade ögonkontakt med Matte. Som fick bära Aili då benen inte bar riktigt när Aili ville resa sig. Sköterskan var mycket noga och tog tre bilder för säkerhets skull. Den tredje bilden var hon fullt nöjd med och tyckte att Aili låg rakt nog. Armbågarna röntgades också. För Matte en självklarhet när man ändå röntgar höfterna! Sedan kom veterinären och tittade mycket noga innan han valde den första bilden som den bästa att skicka till SKK. Från aspekten att bilderna tekniskt sett skulle vara så bra som möjligt. Syster Saivi fick genomgå samma procedur. Nu återstår att vänta och se vad SKK anser om resultatet. Veterinären och mattarna tittade gemensamt på bilderna innan det var dags att lämna kliniken.

Lite rörigt blev det då Lapsksystrarna var dagens sista patienter och en försening skett under eftermiddagen. Kiniken stängde tidigt, hade öppnat tidigt. Det skulle betalas och papper skulle skrivas på, men till sist var allt klart och hundarna bars ut till bilarna. Mattarna åt en glass tillsammans och eftersnackade och sedan for var och en åt sitt håll.

Husse hade hunnit hem och han hade gått en skogspromenad med Násti och Modji. Nu fick alla hundarna mat, men Aili bara halv portion då hon svultit ett dygn och varit drogad. Matte ville inte att magen skulle få spader.

Hundarna lämnades sedan ensamma under kvällen, när Husse, Matte och de sex närmaste grannarna drog till golfklubben på grillkväll. Så småningom drog trubaduren på för fullt och samtal var omöjligt. Men maten var uppäten och kvällen avslutades mer privat med snack hemma hos en av grannarna i lugn och ro. Matte och Grannmatte gick dock först hem och tittade till sina hundar och släppte ut dem en sväng på respektive tomt. Kvällen började tidigt och slutade tidigt. Men tillräckligt många timmar hann spenderas tillsammans. I mogen ålder sover man inte längre bort några förmiddagar. Det är fullt upp  med allt man skall hinna med. Lapskfamiljen skall träna och då gäller det att vara vaken tidigt.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)