Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RALLYNÁSTI

2013-08-06

Värmen fortsätter och på måndagen var det åter 260. Förra sommaren bara regn och denna sommar massor med sol och sommarvärme. Torka. Den ena ljuvliga sommardagen efter den andra. Matte klippte gräsmattan i omgångar, med vätskeintag och vila emellan.  Fortfarande är det den gamla handgräsklipparen som används för styrketräning och motion. Efter de totalt 15 mm. regn som kom i förra veckan tog gräsväxten fart. Rottismatten fortsätter att cykelmotionera sin hund i full fart mitt på dagen. En mycket slank Rottis kan tilläggas. Matte låter hundarna vila och ha siesta när solen står som högst på himlen och de njuter solvärme till bristningsgränsen och drar sig sedan undan i skuggan. De förefaller inte alls må dåligt av värmen och de har stora valmöjligheter. Fötterna kan de svalka i bäckfåran, där det finns lite vatten på några ställen. Promenera/motionera får de göra på morgon och kväll när solen står lågt.

På kvällen fick endast Násti följa med till träningen på fotbollsplanen. En nybörjarbana (från en tävling) lades ut och likaså en agilitybana. Násti fick köra rallybanan några gånger och det gick riktigt bra. Förutom frontningen (framförsättandet), där Násti fortfarande behöver extra instruktioner för att hamna helt rätt. Násti är nästan lite för följsam när ekipaget skall gå runt ett helt varv och Matte får passa sig så att hon inte snubblar på sin hund. Men till skillnad mot i sin ungdom tycker Násti nu att denna träning är jätterolig! Då var det traditionell lydnad som gällde, men övergavs när inte Násti (och mamma Gázzi) tyckte att det var kul och nu den mer lustbetonade rallyträningen. Som består av väsentligen fler moment, men som också tillåter en mer avspänd och mer positiv attityd, där inte minsta ryckning i ansiktet eller en hand blir bedömd som dubbelkommando. Matte har tävlat traditionell lydnad med sin första räddningshund (Husky/Schäfer) upp i klass 2, men övergav detta för räddningsträningen. Rally är mycket roligare! Tycker Matte. Uppenbarligen också hundarna, där även Gázzi var med för ett år sedan och körde en hel rallybana och tyckte att det var kul.

Násti fick också köra agility och framför allt hopp med träning av avståndsbedömningen. Något hon behöver för att vänja sig vid att vara enögd i räddningsträningsmiljöerna.

Násti är anmäld till klubbmästerskapet i rally - nybörjarklass, i Vallentuna BK. En inofficiell tävling. Tävlingsdebut i rally för tioåriga Násti.

Antal kommentarer: 1

2013-08-07 21:51:59 - Anneli & Balvis

Vajert Násti! Rally ÄR kul!
Semesterhälsningar(flower) från Vackra Idre
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)