Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MIDSOMMARAFTON (foto)

2018-06-23

Fredag.

När Matte klev ur sängen var det sjutton grader i stugan och råkyligt av alla våta kläder som hängt på tork över natten. Regnet öste ner! Blåsten tog tag i husets väggar och ruskade om det så att Matte trodde att panelen var på väg att lossna! Det knakade och smällde som om både tak och brädor var på väg loss! Storm eller orkanbyar vräkte träden åt sidan och ett nytt strömavbrott skulle inte förvåna. Välkommet regn förvisso i den snustorra marken, där blåbärsriset står brunt på berget bakom huset. Matte tände en brasa i kaminen och det var väl första gången så här en Midsommarafton, men rätt mysigt. Husse tog för ovanlighetens skull bilen bort till brevlådan för att hämta morgontidningen. Hundarna såg inte det minsta intresserade ut av att sticka nosen utanför uterummet! Sedan myste Husse, Matte och Aili framför brasan och Modji var på jobbet. Det vill säga: Hon låg i korgstolen intill ytterdörren i uterummet och höll koll på omgivningen.

Förmiddagen rullade på och flocken höll sig innanför husets väggar. Då tittade solen plötsligt fram på tidiga eftermiddagen och ett hopp tändes! Men i samma ögonblick mörknade himlen drastiskt och ett öronbedövande dån drabbade stugan. En hagelskur med stora isbitar dånade ner över plåttaket och kanalplasten i glasrummet kände Matte stor oro för. Stora drivor av vitt hagel samlades i bergskrevorna och på altan och trapp  och haagelkornen var inga korn utan regelrätta isbitar och de var stora och stenhårda som om ett gruslass med vitt grus vräkts ner över huset! Varken Husse eller Matte har under sina sjuttioåriga liv upplevt en liknande hagelskur. Hundarna hade hittills under dagen inte velat gå ut, men hade tvingats ut på en snabbkissning när regnet på förmiddagen under ett par minuter inte var fullt så skyfallsliknande.

Något firande på områdets fotbollsplan var för första gången inte planerat, då de familjer som hållit i arrangerandet inte fått någon efterföljare. Lika bra var väl det, för vem hade gett sig ut i detta busväder? Nivån i vattenmätaren höjdes raskt!

Klockan fem var Husse och Matte bjudna på middag en bit bortåt vägen och traskade dit under varsitt paraply. Hundarna lämnades hemma i stugvärmen under skyddande tak. En bit in på kvällen hade molnen skingrats och efter en trevlig kväll uppvärmda av inframvärme kunde Husse och Matte återvända hem utan uppfällda paraplyer. Regnmätaren visade på 26 mm regn under loppet av ett knappt dygn.

En Misommarafton utan hundpromenad tillbringad mestadels inomhus var till ända. Husse och Matte kunde konstatera att nu behöver de inte bära vatten på ett tag för att rädda trädgården och bäckfåran var inte längre torrlagd. 

Med träning i onsdags, torsdags och i morgon gjorde det verkligen ingenting alls att detta blev en dag utan fysisk aktivitet och mestadels i vila för hela flocken.

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)