Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SVÅRBEGRIPLIG LAG

2023-10-15

Häromdagen rusade den lilla ettrigt skällande Terriern åter ut på vägen när Matte passerade med sina hundar! Även denna gång var ägaren ute vid huset och brydde sig inte mycket. Matte kom traskande  när den ettriga hunden plötsligt satsade för fullt längst in på tomten och rusade längs den långa infartsvägen ända ut till vägen. Dima mindes hur hunden tidigare sökt upp honom och snott runt mellan benen på honom, där han var kopplad tätt inpå Matte tillsammans med Aili. Dima hade då morrat för första gången någonsin mot en hund, sedan han flyttade in för snart ett år sedan. Denna ettrigt skällande hund ville han inte ha nära inpå sig igen.

Matte röt åt Terriern att gå hem och det var inget den brydde sig det minsta om, utan den fortsatte mot Dima som tagit ett steg fram. Matte såg ägaren långt borta och han tog det hela med ro. Terriern närmade sig raskt och Matte tog i allt vad hon kunde och gick rakt mot hunden med sina kort kopplade hundar och si det fungerade. Terriern stannade upp. Då först visslade ägaren på sin hund och den tyckte nog att muren av en fly förbannad gammal kärring och två betydligt större hundar än han själv var onödigt mycket att konfrontorera just då. Den vände och sprang hem.

Det kan inte bara vara en händelse att det är just denna hund och de två hundar som finns hos kompisar till ägaren, lite längre bort i området, som uppför sig så här! Som har rusat ut på vägen mot Mattes hundar mer än en gång. Som springer lösa på vägen i närheten av sin bostad och upprör bilförare. Samtliga tre hundägare boende i landet endast sedan några år tillbaka. Komna från en plats där man uppenbarligen har andra tankar kring djur och djurhållning. 

Nu är det många hundägare i området som är oerhört trötta och irriterade på "alla dessa lösspringande hundar" enligt en lokal FB-grupp.

Enligt en av dem är detta vad som gäller enligt lagen:

 

Det här säger lagen.
Med andra ord även om den andra hunden är lös, så gäller det.

 Den hunden som orsakar störst skada blir skyldig. Så om den lösa hunden kommer fram och DIN hund tillfogar skada som måste ses över av en veterinär, så är det du som är skyldig I lagens ögon.

 Vad är strikt ansvar när det gäller hundägande?

Hundägare har vad man kallar för ett strikt hundägaransvar, vilket i korthet innebär att du hålls som ansvarig för allt vad din hund kan orsaka. Det innebär att du är ansvarig för om din hund biter en annan hund, även om du anser att den andra hunden startade konflikten.

 
Vilket alltså innebär att skulle den lilla ettriga Terriern trassla in sig mellan benen på Dima, Aili och Matte och i de koppel Matte håller i och orsaka att Dima härsknar till och biter till, så kan Matte hållas ansvarig för skador på den hund som ställt till eländet!
 
Suck.
 
Det känns helt obegripligt att man som hundägare så totalt struntar i det faktum att den egna hunden riskerar att bli överkörd, när den vistas ensam och lösspringande på trafikerade vägar.
 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)