Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN OROLIG VECKA TILL ÄNDA

2016-05-15

Lördag.

En hel vecka har nu gått sedan förra lördagen, då Matte fick ett omvälvande sms från utlandet tidigt på morgonen. En vecka som gått från chock till hopp. Som slutade med glädjande besked om förbättring. Men viktiga och avgörande provsvar kommer att dröja i tio veckor! En sommar med en klump i magen väntar.

En dag i sänder.

Lapskflocken begav sig till torpet för utomhusarbete i det kylslagna pingsvädret. Tio grader och kraftig iskall vind från norr! Torpstugan ligger i en sydvästsluttning och här var det trots allt aningen behagligare än hemmavid, där vinden spelade fritt längs vägen.

Hundarna släpptes lösa vid ankomsten och fick sedan roa sig på egen hand resten av dagen på den inhägnade tomten. Husse kapade ved som legat på tork och Matte började med att göra eld i kaminen. Greppade sedan sekatör och busksax för en rensning av torra kvistar och stammar i den fina syrenhäcken vid gaveln. Den fick fart när tre stora träd fälldes för ett par år sedan och gav livsrum. Nu står den i knopp och så snart vädret vänder igen lär den slå ut och fullända idyllen kring den lilla stugan! Tillsammans med ett hav av blommande lupiner! Forsythian stod för dagen i full blom!

När Matte serverade en enkel lunch utomhus, flockades plötsligt hundarna kring den lilla altanen! Rätt som det var så bara fanns de där alla tre! En och annan knäckebrödsmula kunde de säkert finna när de dammsög altangolvet efter avslutad måltid!

Den nedanför boende grannen syns inte så ofta, men denna dag var han här. Vilket vakthundarna Modji och Aili ovant noterade. Gång efter gång....  Lite korkade var de som inte genast begrep att det var samma person som dök upp på olika ställen på granntomten, tänkte Matte. Förmodligen orättvist då vindem ju låg uppifrån och ner och någon vittring fick de inte! Varför det i deras doftvärld troligtvis rörde sig om väldigt många olika besökare på andra sidan av staketet! Med och utan ett extremt gott luktsinne uppfattas omgivningen tämligen olika.

Så småningom kunde Matte konstatera att den påslagna kylen fungerade och temperaturen hade sjunkit från utomhustemperaturens tio grader som rådde i stugan, till idealiska sex grader. Samtidigt hade kaminen lyckats värma stugan från tio grader till tjugo grader! Matte var nöjd. Nu ropades Husse och hundarna in för gofika i värmen från den sprakande lilla gjutjärnskaminen! Hundarna sträckte ut sig tätt intill kaminen och Husse och Matte vilade sig en stund i soffa och fåtölj.

Dagen led mot sitt slut och Lapskflocken begav sig hemåt till nästa lilla stuga i skogen. Men innan kväll kunde göras fanns lite trädgårdsjobb kvar även här, innan varslat regn var välkommet över den torra marken. Nu var det bara sju grader ute och hundarna tyckte att det kunde vara nog med frisk luft denna dag! De ville komma in och de ville ha mat!

Tids nog blev de hörsammade och Matte slog på ugnen för matlagning och tände även här en brasa för skön värme i stugan denna kyliga helg.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)