Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

"EN SKITSTÖVEL!"

2022-04-03

Lördag.

Efter en förmiddag med hemmajobb av olika slag for flocken ner till golfbanan för en lunchmacka på restaurangen. 

Man blir lite ställd när någon vid inträdandet högt och tydligt för en bekant tillkännager att hen är förkyld och har varit hemma från jobbet och viftar bort detta faktum vid besöket med att "alla är ju förkylda och sjuka nu!" Alltså fanns ingen anledning att efter en vecka hemma från jobbet avstå ett besök bland andra restauranggäster. Husse och Matte höll sig undan i sitt hörn där de just parkerat hundarna. Då den förkylda personen insåg att det gamla paret höll sig undan och inte ville trängas för att beställa något ätbart blev förkylningen plötsligt en allergi?!  "Det är ju den tiden nu!  Ha, ha.... "

Bara för att man är gammal är man inte stendöv och korkad.

Den förkylda med sällskap hänvisades till ett intilliggande rum för servering. Bra!

Mycket skall man höra innan öronen trillar av.....   Inte är det konstigt att smittspridning ännu pågår och att covidsjuka ännu vårdas på sjukhus. När många blott och bart ser till sitt eget välbefinnande.

www.msn.com/sv-se/nyheter/other/allt-detta-elände-beror-på-en-man-en-skitstövel/vi-AAVN0aJ?ocid=winp1taskbar&cvid=fce8d49a1b584e519af1a10bd7adeb5a

Orden kommer från Björn Ulvaeus när han inleder insamlingsgalan "Hela Sverige skramlar" för Ukraina på kvällen.

En man, några få år äldre än Matte, som har liknande minnen från sin uppväxt som Matte har. Det han berättade kände Matte och många, många andra i samma generation igen. Många säger i dagsläget samma sak.

Kalla kriget. Berlinmuren byggs.

Rädslan för Ryssland - ständigt närvarande. Rädslan för kärnvapen. Berättelser om våra krigsdrabbade närmaste grannländer. Krigsbarnen från Finland som separerats från sina familjer och som blev kvar i Sverige. Några blev våra lekkamrater.

Berlinmuren rivs ner!!! Hoppet om en framtid utan krig väcks!!!  Samförstånd! USA och Ryssland möts. Skakar hand. SOVJETUNIONEN LÖSES UPP OCH MÄNNISKOR BLIR FRIA ATT RÖRA SIG FRITT OCH ATT RESA TILL ANDRA LÄNDER! De första ryska bilarna i Stockholm var en sensation. Svenskar vars föräldrar flytt hit från Estland kunde återvända för att träffa släkt och besöka platserna där de föddes. För första gången!

Det var stort!

Ett stort framtidshopp spred sig. En framtidstro!

Faran för krig blåstes över. Beredskapslager tömdes. Regementen lades ner. Värnplikt var inte längre ett tvång. Civilförsvaret skrotades. Barnlösa vuxna kvinnor måste inte längre göra sin obligatoriska cilförsvarsutbildning på en räddningsskola! Räddningsskolor lades ner. Räddningshundar utbildades inte längre för krig. Matte fick på sin första räddningshundförarutbildning 1994 ännu lära sig allt om olika typer av skyddsrum och dörrar till skyddsrum. Hundförarutbildningen var på den tiden en obligatorisk kurs på två veckor för att hunden skulle få sitt räddningshundcertifikat. En av dessa veckor lades på utbildning viktig i händelse av krig.

Allt sådant är borttaget nu. Då var en räddningshundförare krigsplacerad. Så är det inte nu.

Det är som om alla dessa år bara var förgäves. Skitstöveln Putin har raserat allt. En ny världsordning.

Vi som hoppades så mycket på en framtid utan krig i Europa. En framtid utan murar emellan folk. Vi som växte upp under det kalla krigets isande hot från öster. "Ryssen kommer". 

Skitstöveln Putin kom och raserade det som en hel generation gick och hoppades på. Det gör ont att bli desillusionerad och fråntagen sina drömmar. Drömmen om att generationen efter, de egna barnen, skulle slippa uppleva samma rädsla. Ett kallt krig. En väntan på ett eventuellt tredje världskrig.

"Det är synd om människorna" skrev Strindberg.

Under kvällens insamlingsgala samlades drygt sextio millioner kronor in, som skall gå till olika organisationer i Ukraina som behöver stöd.

Stöd för att överleva skitstöveln Putin.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)