Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BRAIN and "BEAUTY"?

2018-09-09

Fredagen tillbringades med diverse inköp och färdigställande av en ny trapp till Punschverandan. Stora murblock och mindre markstenar inköptes på K-Rauta och de var inte fler än att de rymdes i baksätet på bilen. Så nog blev Matte brydd när hon tvingades betala 2.235 kronor! "Ja men så har ni ju köpt mycket också!" skrattade den bullriga killen i kassan. ? Matte satte sig i bilen och läste på kvittot. Fem stycken bastustävor i koppar på fyra liter, till en kostnad av en och en halv tusenlapp?! Lapskflocken har ingen bastu och Matte hade inga stävor i koppar, vare sig i bilen eller i handväskan. Vid närmare granskning fanns fler fel rörande inköpet och Matte fick stå i lång kö en andra gång. Killen som nyss stod där var borta med vinden....  En kollega måste ut och kolla i bilen, skrev ny lapp och allt gjordes om från början. Husse var hungrig. Kön lika lång för tredje gången. "Han är ny i kassan" sagt med en suck. Som förklaring till varför några siffror som var en personlig kod plötsligt blev fem bastustävor i koppar. Slutpriset för material till en ny trapp blev 532 kronor. Lite skillnad och tur man reagerar.

Matte kröp omkring och markberedde med vattenpass och fick dit stenarna på ett sätt som både blev snyggt och funktionellt. En ny stentrapp var på plats. Nöjd Matte vid dagens slut.

Lördag.

I ottan begav sig lag Gátchis till Gimo och en hundutställning, som omväxling till räddningssökträningen. Omväxling förnöjer! Tre av deltagarna i laget ställde ut sina sökhundar och en medlem fotade dem som ställde ut sina Lapska.

Resultatet för de tre utställda Lapska blev så här:

Först ut var Lapskkillen Lime (Gátchis Átjájuoksa Aiko) i öppen klass och han fick excellent och ck och mötte sedan en championkille och Lime slutade med cert och bästa hane. Limes andra utställningscert.

Sedan var det Ailis tur i öppen klass och hon fick excellent och ck.

Modji i veteranklassen fick även hon excellent och ck och i mötet mellan mor och dotter vann Aili och fick cert. Varefter Aili och morsans halva bror Lime, båda med cert, möttes i ringen och det slutade med att Aili blev BIR och Lime BIM. Den fjärde lagmedlemmen fotade aktiviteterna i ringen.

Ett gäng räddningssökhundar som även håller måttet exteriört och det är ju bra. Då goda arbetsprestationer hänger ihop med en väl fungerande kropp.

Något som gäller även för hundarnas förare...  Där det tyvärr inte längre är en självklarhet för Husse och Matte att kunna springa över huvud taget. Ännu mindre bra nog för att göra sina hundar rättvisa. Men nu sprang de! Varv efter varv utan att snubbla eller svimma och när ringsekreteraren lämnade rosetten till Husse för "bästa veteran", påpekade hon med glimten i ögat att den var till hunden! Skämt åsido så var det en prestation att springa fort och länge nog, för att hundarna skulle kunna visa sig från sin bästa sida.

Dömde gjorde Markku Mähönen med den äran och önskvärt vore att alla utställningsdomare visar hundarna samma vänliga respekt. Ett behagligt närmande till hundarna bjöd han på. Tack för det!

Temperaturen steg till tjugtre grader och klockan var bara tio! Till finalerna var det på tok för många timmar att vänta och hem for de utställda Lapska med alla sina rosetter. Firade gjorde Husse och Matte vid närmsta mack med försenad "gofrukost" med hundarna på parkeringen. Modji och Aili fick äta upp allt återstående belöningsgodis i form av kladdiga och trasiga bitar av upptinade plättar. Något de älskar och som aldrig bjuds annars. Samt varsina nyköpta stenhårda kex. Husse och Matte skämde bort sig med onyttigheter rakt igenom. Man måste ta vara på tillfällena!

En skön och somrig eftermiddag slappade Lapskflocken och mådde gott. Till kvällen piggnade hundarna till och ville leka med Matte. Vilket de naturligtvis fick! Orken var tillbaka och benen höll för ännu lite fysiska aktiviteter med hundarna, som dragkamp med mjukisdjur, som inte tuggas sönder. 

Husse och Matte kände sig nöjda med att även Aili nu fått ett cert. Modji har ett sedan tidigare. Gázzi hann få två och Násti tre. Bra arbetshundar med bra kroppar. Brain and "beauty". Men "beauty" är fel ord. Ett rastypiskt utseende och en funktionellt byggd hund är mer korrekt. Att tala om "skönhet" känns fel.

En exteriörbeskrivning skulle räcka, utan tävlingsmomentet.

Kritikerna:

 

Aili:

 Corr type, good length of body.

Good length of head, nice expression but head is slightly narrow.

 Well set ears, correct top and underline. Good forechest and body. 

 Well set tail. Good angulation. 

 Moves well. Very typical temp.

 Excellent, plac 1, Ck. 

 Plac 1, Cert, BIR.

 

 Modji:

 Corr type, very feminine.

 Nice head. Well set ears but they are a bit too long.

 Exc. neck, forechest and body.

 A bit high tail set. 

 Good angulations. Moves well.

 Correct temp.

 Excellent, plac 1, Ck.

 Plac 2, R-cert.

 Bästa veteran.

 Dömde gjorde: Markku Mähönen.

 

Antal kommentarer: 3

2018-09-09 10:58:32 - Saivi m flock

Vajert(star)! Grattis till fina rosetter :)
Grattis till fina Lime oxå! Jätteroligt
Ska nog ge syrran en match nästa år när matte förhopppningsvis är på "G" igen ;)(flower)(heart)

2018-09-09 17:23:42

Vad kul att de gick bra. Hoppas vi ses någon gång. (heart)

2018-09-10 16:19:50 - Marianne och Larry

Tack snälla! ❤️
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)