Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING PÅ STORA YTOR

2017-06-15

Onsdag.

Åter är det en snickare hos Lapskflocken och hundarna har lite underhållning och omväxling hemmavid. Om än inte innanför grinden denna gång. Nu blir besöket kortvarigare, då en carport i byggsats skall sättas upp. En andra omgång garagetält hade nu blåst sönder och vittrat av solbestrålning och att ha tak över bilarna har känts väldigt bra. För både skugga (med tanke på hundarna) och framför allt snö som både hinner töa och frysa när man inte använder bilen dagligen. Borsta snö som är tung och frusit fast är skönt att slippa.

En kortare promenad hann Matte ta med hundarna innan det var dags att åka iväg och träna. Vädret var fint och precis lagom varmt för behaglig träning utan belastning på hundarna. Platsen var en bergtäkt med möjligheter till sök över stora ytor och i varierande miljö.

Aili fick ett sök med tre figuranter och en "facitgubbe". Matte visste alltså inte var figuranterna var placerade, för undvikande av styrande av hunden, men kunde själv styras upp om hon fastnade i något område utan figurant och för att förhindra att Matte belönade en felaktig markering. Upplägget var sådant att Aili skulle söka av ett mycket stort område, inkluderande en mindre grushög, ett tiotal containrar, stora plana ytor och längst bort en skogbevuxen hög bergknalle. Haken var att Matte fick själv inte gå in i området! Aili skulle skickas från en tänkt linje på en mycket stor öppen plan in mot objekten som skulle sökas av. 

Aili startades i vänsterkanten av området och fångade nog redan vid starten vittringen av den figurant som låg gömd längst bort i området! Aili drog iväg som ur en startbox över den öppna grusade ytan, bort mot berget minst hundra meter bort! Redan efter tio meter hade hon vittringskällan klar för sig och la in en överväxel och hej vad det gick! Oerhört snabbt hade Aili lokaliserat figuranten och oerhört snabbt tog hon sig dit och skallmarkerade nästan vid toppen den liggande figuranten! Oerhört snyggt jobbat av en självständig hund! Figuranten matade ner Aili från berget och tillbaka till Matte.

Aili skickades ut på nytt att söka i området och fick åter snabbt vittring från en figurant. Nu innifrån en tunnel med transportband in i en grushög, med öppningen vänd från Matte. Aili tog sig runt och till mynningen, men föreföll tveksam till att gå in. Till slut gjorde hon det men kom inte till markering. "Facit" bekräftade att där inne fanns en figurant, varför Matte tilläts gå fram för att stötta Aili om något i tunneln dämpade henne. Aili gick in, markerade och följde med figgen ut. Skickades på nytt in i området då en figurant ännu saknades. Nu återvände Aili till tunneln och visade tydligt att här fanns ännu en människa att hitta! Vilket Aili gjorde på transportbandet rakt ovanför ingången till tunneln. Bra skallmarkering och efter godisbelöning kunde figuranten berätta om Ailis sök. Hon hade fått båda vittringarna samtidigt. Blivit ambivalent huruvida hon skulle fortsätta in i tunneln eller inte. Så fick hon uppbackning av Matte och kom till beslut. men Aili visste redan då att hon hade en figurant till och rakt ovanför sig ett par meter upp på transportbandet. En bra övning och med nyttig lärdom för Aili. Två figgar nära varandra kräver att man fattar ett beslut och markerar dem en i taget!

Husse körde söket med Modji och använde Modji på samma sätt. Modji fick jobba ensam i området och Husse höll sig på plana marken, men inte kvar vid någon tänkt linje. Husse rörde sig inom den plana delen av sökområdet. Modji fyndade och markerade sina tre figuranter fint och självständigt! En var gömd i en container och de övriga två låg gömda långt ifrån varandra på det skogiga berget.

Násti fick ett "frisök" i långlina för sin egen säkerhets skull. Sökområdet avgränsas längs en mycket lång kant av det lodräta stupet ner där bergmassorna sprängs bort. Det är inte inhägnat och för de övriga hundarna gällde strikt arbetslydnad och ett säkerhetstänkande rörande vindarna. Den här kvällen blåste det från det skogklädda berget längst bort i sökområdet mot stupet och hundarna skickades mot vinden på sök och bort från stupet. Násti fick fyra figuranter utspridda längs kanterna av den stora grusade och plana ytan. En låg bakom ett betongfundament, en bakom en skopa, en satt i tunnelmynningen och en i en container med en glänta i dörren så Násti kunde komma in. Násti ledde Husse helt rätt och jobbade mot vinden så att hon fyndade alla sina figgar fint! En pigg och glad Násti hade gärna jobbat vidare, alla figgar var funna och godiset uppätet och nu var det färdigtränat för kvällen. Tre Lapska tikar och tre Lapska killar hade gjort mycket bra ifrån sig på mycket självständiga sök i både stora grushögar, skog och över stora öppna ytor!

Eftersnack blev det som vanligt över en hamburgare. Tack för denna givande träningskväll allihop!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)