Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖDELSEDAGSFIRANDE!

2015-12-02

Tisdag.

Hundarna överraskades efter morgonpromenaden runt kvarteret, med varsin plätt och därefter en "vilthundburgare". Att det smakade smaskens var inget att tvivla på! Födelsedagskalaset började redan på förmiddagen. Snickarna kom och det var full rulle med grinden på vid gavel, så någon utevistelse blev det inte på förmiddagen. 

Mitt på dagen tog Matte med sig hundarna på en timslång promenad i skogen. De fick vara lösa under ansvar alla tre och skötte sig utmärkt. Modji och Násti betade gräs och åt smaklig jord på den mycket blöta marken, där urgamla granar sträcker sig mot skyn liknande en tavla av John Bauer. Trollskog! Aili hade hur mycket spring i benen som helst och hon visslade mellan trädstammarna i full fart! Rätt som det var kom hon lite väl långt bort och Matte hade åsikter, blåste i visselpipan och Aili kom direkt och godisbelönades tillsammans med sin Mor och Mormor. Aili och Modji visade ett flertal gånger att de hade intressanta vittringar i näsan, vilket Matte höll noga koll på, för att kunna bromsa eventuella dumma påhitt. En fördel är att vare sig Modji eller Aili fått chansen att dra på vilt. Med både Gázzi och Násti var Matte betydligt naivare när det gällde Lapska Vallhundars jaktintresse! De fick röra sig på tok för långt ifrån Matte i skogen redan som valpar och Matte hade gått på snacket om att man kunde gömma sig bakom ett träd för att få valpen att känna sig övergiven och vilja söka rätt på sin ägare. Icke då! Inte fasen funkade det med två självständiga och klippska Lapska knytt som mycket väl visste hur man använder sin näsa! En försvunnen matte eller husse är väl inte hela världen?! Vill man ha tag i dem är det bara att söka rätt på dem.

Alldeles för många gånger låg Matte förgäves bakom en sten eller stod bakom ett träd, bara för att höra ett drevskall försvinna bort i skogen. Men man lär sig och med Modji och Aili har Matte aldrig varit så korkad, utan har hållit en distans hela tiden där hundarna inte släppts utom synhåll. Inget kurragömma och försvunnen Matte med smarta och självständiga hundar. Klicker för korrekt avstånd från starten, med löst knytt i skogen. Godisautomatträning. Alla knep är tillåtna i konkurensen om hundarnas uppmärksamhet. Matte använder rollongodis som bara ger pyttesmå smaksensationer. Inte många kalorier. Slickandet håller hundarna kvar hos Matte längre, vilket ger stor belöningseffekt. Modji har stort viltintresse och med sju år på nacken tycker Matte att denna träning funkat. Aili är två nu och har visat stort viltintresse, men peppar, peppar, inte fått chansen att dra ännu. Matte är alert varje sekund med lösa hundar i skogen. För andra gången hittades spillning mitt på stigen från ett djur som markerat och som ätit blåbär och spillsäd och något med päls. För stort för att vara en räv.

Solen sken och fick den friska vinden att kännas mindre kall. Temperaturen låg på nollan hela dagen. Nu jobbade snickarna inne i det nya rummet med isolering av taket och hundarna kunde vara ute på tomten en god stund. Matte krattade våta eklöv och plockade hundskit och höll kroppen igång.

Eftermiddagsfika blev det vid ingång när solen sjönk och hundarna fick fira ännu mer med varsin tuggpinne, som avnjöts framför brasan. Husse hade fått med gratismat från jobbet och det i sådan mängd att även hundarna fick en slatt gräddförstärkt pytt! Med tre hundar blir det tre liknande dagar per år, då de alla firas kollektivt på ett dagslångt födelsedagskalas - hundarnas dagar! Det enda som skiljer dagens födelsedagsfirare från de övriga i flocken är att den dagen har den hunden företräde! Annars är alla dagar Mormor Nástis. Hon får först. Med ålderns rätt. Aili behöver också tydligt få veta Nástis status i flocken! Det förefaller inte helt självklart för närvarande och Aili försöker ta för sig. Matte blandar sig i. Respekt för ålderdomen tack!

 

Antal kommentarer: 1

2015-12-02 22:23:07 - Anne-Lise, jorgenkofoed@dadlnet.dk

Tak for din hilsen til Na'sti. Hun er 7 år som Modji. Dygtig og koncentreret sporhunden.Følger uden problemer spor lagt med stivfrossent skind af råvildt. Sporet kan være udlagt i befærdet område med fært af vildt, fasaner, mennesker og hunde. Ingen problemer med at følge sporet. Det imponerer hver gang hvad hundene kan præstere med deres lugtesans, når først hunden har fundet fidusen. Det er en verden vi mennesker slet ikke kan fatte.(heart)(heart)(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)