Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI TILLBAKA I STENHÖGARNA! Foton.

2022-06-10

Onsdag.

Matte hinner inte sitta vid datorn och skriva alla morgnar. Regn har varit välkommet och vackert väder måste tas tillvara. Förgrodda växter måste nu ut när risken för frostnätter upphört. Järnnätter första veckan i juni är ett begrepp. Man vet aldrig. . Matte har äntligen vågat plantera ut luktärter och blomsterbönor för klättrande blomning lite här och där. Matte har kupat potatisen som växer så det knakar och i växthuset sträcker tomatplantor, gurkplantor och paprikaplantor på sig. Luktolvonet och paradisäppelträdet har blommat över och nu är det bukettapeln som sprider ljuvliga dofter i trädgården. Rhododendron är på väg att gå i blom och gräset och maskrosorna växer snabbt.

På onsdagkvällens träning i bergtäkten blåste det rejält och alla hundar fick köra vindstigar med tagande av vittring på mycket långt håll. Tränade gjorde två Lapska tikar, tre Lapska hanhundar och en Jaktlabbetik. Modji skulle få träna som förr - men anpassat. 

Träningskvällen började med att två figuranter skjutsades iväg med bil, långt bort från startpunkten vid bilarna. Matte var en av dem. Matte skulle gömma sig bland en mängd stora sprängstenar och klädd i grått skulle Matte förhoppningsvis bli svårfunnen. Hundförarna visste inte var de båda figuranterna var gömda och hade ett väldigt stort område att söka igenom med kopplad hund och med utnyttjande av vinden. Någon platt sten att sitta på existerade inte och att säga att man som figurant satt behagligt är omöjligt. Men det var ett himla bra gömställe Matte hittade! Det visade sig att hundarna fick vittringen uppåt vid en grushög långt borta och vittringen från Matte följde en bergsida på ett oförutsebart sätt. Det blev mycket svårt för hundar och förare. Bingo! Det var bara för Matte själv med Aili det blev mindre svårt, då Matte kände vittringsvägarna för Aili på platsen, när hon avlöstes som figurant.

Klicka för större bild.

Vindstig här gick till så att man gick med kopplad hund i det stora sökområdet, till dess hunden tydligt visade att den visste var figuranten var gömd. Då först släpptes den lös. Här fick hundarna vittringen från detta gömställe långt ute på den öppna ytan och närmare den bortre sidan. Först slog vinden mot den bortre kanten och sedan blev det tydligare varifrån vittringen kom. Men när hundarna närmade sig gömstället ändrade vinden riktning och det blev ganska svårt för hundarna att hitta det exakta ställe där figuranten var gömd.

Modji är pigg och glad och har återfått mycket av orken och styrkan, men är urmusklad. Normalt åldrande ger ofta ett svagare bakparti på grund av minskad muskelmassa och det sker successivt. För Modjis del skedde muskelförlusten i raketfart, när hon började medicineras med kortison. Vilket har varit en nödvändighet för att få henne på benen över huvud taget. En känd biverkan av behandlingen.

På onsdagkvällen fick även Modji gå vindstigar för att hitta sina figuranter, men på en mindre yta för mindre påfrestning på lederna när muskler saknas. Modji tog vinden mycket bra och visade tydligt att hon hittat någon. Hon släpptes lös och galopperade bort till grushögen där en figurant gömt sig någon meter upp i gruset. Nästa figurant hittade Modji någon meter upp i en hög med stenskravel och hon hade inga problem med att klättra lite bland stenarna!

En glad Modji kunde göra det hon har brukat göra i hela sitt drygt trettonåriga liv! För lite mer utmaning, efter uppvärmningen, gömde sig en figurant högt uppe på en stor grushög, där en körväg plattats till för arbetsfordon. Vinden förde figurantens vittring rakt nerför denna tillplattade backe och när Modji fick vittringen från figuranten satte hon iväg i full fart hela vägen upp! För två månader sedan gick det inte att tänka tanken att Modji åter skulle klara detta!

Filmer från Modjis sök finns på FB/Lapsk Vallhund under Husses namn,Larry Aletorn.

Modji stärktes av att ha kunnat söka som förr och av att åter kunna röra sig bland grus och sten. Hon fick hybris och av bara farten försökte hon helt oväntat hoppa in i bilen själv. Det har hon inte kunnat göra sedan första veckan i april. Det gick inte så bra nu heller, men både Husse och Matte stod bakom och fångade upp Modji. Meningen var ju att hon skulle lyftas in i bilen!

Torsdag.

Hela förmiddagen vilade båda hundarna. Matte jobbade i trädgården. På eftermiddagen alternerade de mellan att söka skugga inne i huset och att slå en lov i trädgården och kolla omgivningen. Ytterdörren stod öppen hela dagen.

I kvällningen gick Matte en kort sväng upp i skogen och upp på berget tvärs över vägen med båda hundarna. Modji får här jobba med kroppen och främst med bakbenen. Därefter lämnades Modji hemma med Husse och Matte gick en längre promenad med Aili i området. En rask powrwalk utan tid till nosande och toabesök för Aili. Sådant var redan avklarat. Nu skulle det motioneras! Fullt ös! Mindre kul tyckte Aili, som ville "läsa tidningen" längs vägen. Matte gick sig varm och trött. Bra.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)