Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SOM ETT LITET BARN

2022-12-24

GOD JUL!

Julaftons morgon och Matte och hundarna är vakna och Husse sover. Matte har tänt granen och förberett julaftonsfrukosten med sparad banankaka från golfrestaurangen, tillsammans med hembakt och glaserad pepparkaka. Vitt är det ute och tio minusgrader. Julstämning! O Helga Natt på radio med Jussi Björling dessutom just nu!

Fredag.

Matte var i farten hela dagen. Det var även Dima! Matte bakade en mandelmassekaka på förmiddagen och julpyntade under eftermiddagen. Dima följde varenda steg Matte tog! ALLT skulle kollas! Det var som att ha ett litet barn hack i häl, närgånget studerande varenda detalj i det Matte gjorde. När Matte städade undan sådant som måste städas undan för att få plats med lite julpynt, hängde Dima med fram och tillbaka i den lilla stugan. Kollade vad Matte hade i händerna, kollade vad som fanns i utdragna lådor och framtagna kartonger från vinden.

Dima hade stenkoll när Matte gick ut genom ytterdörren för att klä julgranen i uterummet, precis utanför de stora vardagsrumsfönstrena. Det var bara det att han  inte kopplade utträdandet ur huset med att Matte faktiskt befann sig precis utanför fönstret i vardagsrummet. Han tänkte rätt ändå när han kutade runt och bort till altandörren i Mattes sovrum och kikade på Matte snett över altanen och in i uterummet utifrån! Matte gick ut genom ytterdörren och då borde hon dyka upp utanför huset på yttertrappen. I stället såg han Matte och julgranen på håll från utsidan. När han hade kunnat stå en meter ifrån julgranen inne i vardagsrummet. Dima hade inte en lugn stund på hela dagen med en Matte som inte satte sig ner förrän hon var färdig på kvällen.

Om det var Dimas stora nyfikenhet och ständiga koll på Matte som var orsaken vet inte Matte men kanske. Aili var en grinkärring mest hela dagen kontra Dima. Morgonens vilda lek i vardagsrummet slutade med en maktdemonstration från Ailis sida. Hon visade sedan att hon ville få vara ifred och att Dima skulle hålla sig undan. Svartsjuka kanske. Stugan blev trång. Hundarna var ute och lekte ordentligt några gånger, när det nu fallit lite blöt snö på all is under natten. Husse tog med hundarna på en kort promenad i skogen. Där var det halkigt och svårt att gå och Husse vände om rätt snart. När Husse och Matte äntligen satte sig ner framför teven för att titta på nyheterna spreds ett lugn även mellan hundarna. Aili kunde ligga i Husses knä och där får inte Dima ligga. Det är Ailis privilegium och får inte ifrågasättas eller utmanas. När Dima sagt vad han tyckte om denna orättvisa slog även han sig till ro och lugnet spred sig i stugan. Kvällen före Julafton. Matte belönade sig själv efter väl utfört arbete med att skapa julstämning och dit hör några chokladbitar och ett litet glas halvtorr sherry. En tradition när allt är avklarat och Julafton kan inledas utan stress.

Jag hoppas att ni alla får en julhelg ni är nöjda med. Många är sjuka igen och sjukhus är i stabsläge. Många måste jobba hela julen. Förhoppningsvis blir det ändå tid till lite julfirande för var och en på sitt sätt. Julmusik av traditionellt slag får Matte att känna julstämning. Det och en skinksmörgås och ett tänt ljus räcker egentligen.

Var rädda om er och varandra!

Antal kommentarer: 2

2022-12-24 21:48:23 - Christina , christina.mikkelsencm@gmail.com

God Jul till hela flocken!
Kram (star)(heart)
Christina

2022-12-25 09:03:30 - Marianne

Tack och god fortsättning!(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)