Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NYSTART - IGEN

2013-10-07

Söndag.

Familjen höll sig hemma och utnyttjade det fina vädret till diverse utomhusaktiviteter. Husse tog med sig röjsågen och gick bortåt diket och sågade bort buskage och små träd som fått växa fritt för länge. De hindrar flödet av regnvatten och smältvatten från tomterna och i längden är det inte kul med sjötomt i stället för gräsmatta när den tiden kommer. Växterna förstörs. En enda person har haft som sommarjobb att röja alla diken i hela området. En studerande. Den här biten hanns inte med, men inte blir det något avdrag på vägavgiften för det. En grävskopa är vad som skulle behövas egentligen,  då alla rotsystem är kvar. Husse fick slita ordentligt. Matte slet också och kånkade sten och byggde upp kring vägtrumman i infarten. Någon har kört sönder så allt rasat två gånger på en vecka. "Ett bra ställe att vända på"? 

Násti låg ömsom framför huset och ömsom intill staketet. Många var ute och promenerade och hon ville hålla koll. Modji höll koll från sin favoritplats på verandatrappen. Sittande högst upp med magen vällande över bakben och bakfötter. Landande mellan framfötterna på trappsteget nedanför. En Lapsk Corgi. Eller en Västgöte. Hur som så ser benen liksom kapade ut.

Familjen fick besök av Mattes söner på eftermiddagen. Jeepen behövde få tillbaka sitt vintertak och sommartaket hamnade på vinden. Grabbarna bjöd på pizza och tog med Násti på en promenad i området. Tidigare hade Matte promenerat en sväng med båda hundarna.

Nástis motionerande har varit ett project med ständiga avbrott. Flera sjukskrivningsperioder har inneburit flera avbrott och flera nystarter. Cykelmotionerandet har måst köras igång på nytt efter först borttagandet av ögat, sedan omoperation av ögat, därefter skärskadan i överläppen och sedan bulan som sprack och blev ett stort och köttigt sår och misstänktes vara en tumör. Samt insektssticket på ögonlocket. Násti har varit hårt drabbad sedan i mars. Kondition är färskvara. Det har bara hunnit bli nystarter innan en ny sjukskrivning. Nástis kondition är rätt bra trots allt, tack vare promenerandet och och sökträningen. Men Matte kan inte blunda för att hon är urmusklad. Än viktigare på den äldre hunden att behålla en god muskulatur för stagande av skelettet. God kondition och god muskulatur är en förutsättning för ett aktivt åldrande. För både hundar, hästar och deras ägare. Tyvärr är många utställningsdomare synnerligen lättlurade och premierar alldeles för feta hundar och kallar det "massa" i positiv bemärkelse. Det är sorgligt att se tidigare championer i veteranklass, med på tok för många kilo och släpande steg. Inte mycket flyt i stegen där.  Inom alla raser. Fett och muskler skall inte förväxlas. Muskler skall inte ersättas med fett.

Nástis stora sår på läppen har läkt fantastiskt fint  under veckan som gått och ingen infektion finns kvar. Pälsen och morrhåren kommer snabbt tillbaka. Ingen rest av den krater hon haft på läppen kan skönjas. Bara en mycket liten sårskorpa. Dags för ännu en nystart med en cykeltur alltså! Inte så långt och inte så fort. En mjukstart. Násti gillade detta. Husse tog under tiden med sig Modji på en kort skogsrunda, med bra och allsidig träning för en tung kropp. Lite upp och lite ner och stärkande för ryggen.. Två nöjda hundar förenades över en middag hemma, där pizzakanter blev "grädde på moset".

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)