Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BENVILA

2015-11-04

Tisdag.

Matte tog en kort morgonpromenad med hundarna och kände att benen behövde vila efter måndagens tretimmarstraskande på hård asfalt. Oavsett bra och stötdämpade skor kändes det i kroppen att de fått slita lite extra. Matte har en tendens att ånga på när hon promenerar och gjorde detta även på stadens hårda gator.

Hemma fanns jobb att göra i det milda vädret, varför hundarna fick tillbringa hela dagen ute på tomten, med Matte strax utanför staketet. Där stod Matte i diket och byggde upp nya kanter av stora och små stenar kring vägtrumman, för att hålla kvar kross som lagts i infarten. Efter fasningen av vägkantena var dessa stenarbeten delvis raserade och Matte valde att vänta med jobbet till dess den nya vägbeläggningen var klar.

Understundom kände sig Matte både osedd och utsatt när bilar swischade förbi i huvudhöjd. Dikena är rätt djupa alltså. Stadsjeepen som stannade ovanför Matte kändes rätt enorm. En granne stannade för att snacka lite. Varpå en annan granne måste stanna upp i sin stressade tillvaro och visade sitt missnöje...  

"Ingenting är längre som förut" var det någon som sjöng för länge sedan.

Nåväl efter många timmars stenstaplande var jobbet klart. Då skyfflade Matte bort ogräs och kärrade sedan lite sparat kross för att fylla igen och jämna ut infarten. Har man hus har man ständigt sysselsättning!

Sysselsättning var vad Aili skaffade sig när Matte jobbade självständigt några meter hemifrån. Utanför staketet är inte hemma och Aili utnyttjade tillfället. Men blev avslöjad av dels genomjordiga fötter och sin mammas tveksamma uppträdande.

Aili grävde där det gick att gräva och Aili grävde upp minst en tulpanlök. Den enda Matte hittade. Alla lökar är giftiga för hundar och denna tulpanlök smakade uppenbarligen inte gott. Modji avslöjade dottern när hon blev intresserad av vad Aili höll på med. Matte såg dem båda stå och krafsa på något på gräsmattan och fyndade en stulen, provsmakad, tulpanlök! Bannade hundarna och planterade om löken i runda rabatten mitt på gräsmattan. Därefter placerade Matte ut kompostgaller över de mest grävningsvänliga områdena och tog med hundarna på ännu en promenad.

Ganska nöjd inspekterade Matte sedan dagens arbete och tog med hundarna in i stugan och tände en brasa. 

Trött i kroppen kollade Matte sedan på samiska nyheterna och började bli hungrig. Husse skulle på möte och skulle komma "lite senare" medförande middag. Hundarna fick mat, tiden gick, Matte blev allt hungrigare, hittade Husses burk med pepparkakor och petade i sig vad som återstod. Så himla korkat! När vikten nu nått en fullt acceptabel nivå. Utan kolhydrater i kosten.

Så småningom dök Husse upp med god och nyttig suschi på lax och avocado. Mätta och belåtna slocknade sedan Husse och Matte när de försökte följa Leif GW:s resonemang.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)