Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HÖGA FIGURANTER

2020-07-02

Onsdag.

En dag då regnskurarna avlöste varandra, även med visst inslag av åska. Lapskflocken tillbringade dagen hemma och en del ogräsrensande blev det här och där, där regnet satt fart på växtligheten på grusade ytor. Huruvida kvällens träning skulle ske i ösregn eller ej kändes väldigt osäkert.

Tiden för avgång hemifrån närmade sig och det såg alltmer lovande ut! Molnen skingrades men regnkläder medfördes. Det blev en ledsam upptakt på kvällens träning, då Lapskflocken ett kort stycke hemifrån blev stoppad av polis och omdireigerad då en olycka nyligen skett. Vägen var avstängd. En ambulanshelikopter lättade precis framför bilen och två ambulanser gav sig iväg. Inga blåljus dock. Vad som skett har Matte inte en aning om. Ledsamt kändes det icke förty.

Tränade denna kväll gjorde två Lapska tikar och en hane, en Jaktlabbe och en Jack Russelhane. Området erbjuder en varierande träning med flera möjligheter att placera figuranter högt uppe. Vilket innebär en svårighet i sig och en extra svårighet när det är blåsigt som denna träningskväll. Vittringen från en högt placerad figurant sprids vida omkring och oftast finns ingen vittring alls rakt nedanför legan/gömstället. Finns det byggnader runt om kan vittringen även styras i oväntade riktningar,beroende på avstånd till hindrande objekt och deras höjd.Det är väldigt intressant att placera en rökpatron i legan för att på så vis göra sig en bild av vittringsvägarna!

Inomhus begränsas de av ett tak som för vittringen, som stiger uppåt, ner efter väggarna på olika ställen. Utomhus spelar vinden spratt och vittringen kan hamna på svårförutsedda ställen. För hunden gäller det alltid att markera vittringskällan! En diffus markering på flera ställen godkänns inte. Ligger det en skadad person någonstans måste den hittas och plockas fram så snabbt som möjligt och då måste hunden visa bättre än ungefär. Ibland kan det dock bli så att hunden inte får en exakt vittringsbild och gör så gott den kan. Det kan hända att man kan få binda upp hunden i slutändan, för att själv lokalisera den exakta platsen för fyndet. Öppna dörrar och flytta föremål för att komma vidare dit hunden inte når själv.

Målet är att hunden skall ha drivet och figurantintresset för att ta sig hela vägen fram till figuranten själv. Trots diverse hinder och svårigheter längs vägen! En räddningshund (eller anna sökhund på skarpa uppdrag) får inte vara miljöpåverkad/miljöberörd! En gallertrapp får inte stoppa den! Inte höga höjder eller bråte i vägen. Inte instabila underlag, mörker, buller, oljud, människor som rör sig i området. Hunden får inte störas ut av någonting, den måste göra sitt absolut bästa för att hitta det den har i uppgift att hitta!

En av orsakerna till att en hund med egenskaper användbara inom renskötseln även kan lämpa sig mycket väl för olika typer av specialsök. Räddningssök efter försvunna människor är en form av specialsök. Eller spår. Bra arbetshundar med självständighet, samarbetsförmåga, stor motor och uthållighet i arbetet krävs inom flera typer av "hundjobb" . Just den typen av hundar kanske inte är vad som lämpar sig bäst som renodlade sällskapshundar! Om än av "robust karaktär och bra på att gå mycket i skog och mark med en aktiv familj". Att värna om den Lapska Vallhundens goda arbetsegenskaper är VIKTIGT! Robusta sällskapshundar finns det redan många. Dock inte bra arbetshundar!

Tack för en mycket bra diskussion på FB/Lapsk Vallhund.

Bilder från onsdagkvällens träning.

Klicka för större bilder.

Aili hade en figurant gömd längst uppe i gallertrappen, en figurant låg gömd nedanför, under huset och en tredje låg gömd uppe på en stapel med skivor strax intill. I den friska vinden slog samtliga tre vittringar in i varandra och blandades, vilket innnebar en svårighet, men Aili löste uppgiften fint och separerade de tre figuranterna. Hon skallmarkerade dem en och en efter fynd. Hon tog sig hela vägen upp till figuranten i trappen och valde att sätta sig i hans knä för utdelande av belöningen, då det var mycket skönare att sitta där än på galleravsatsen! Mjukt under rumpan ville hon gärna ha när det erbjöds.

Nykomlingen Rocky lär sig sök genom att gå vindstigar för att fånga vittringen från en eller flera gömda människor. Så här skall det se ut! Lagom mycket lina som ger hunden frihet att söka en vittringsstrut i vinden!  Samt ett tempo hos föraren som påminner om ett Luciatåg, för att ge hunden chansen att hinna fånga en flyktig vittring.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)