Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MERA EPIC

2013-09-30

Epic har nu godkänts på alla test för att få utbildas till assistanshund/diabeteshund. Instruktören har testat honom i hemmiljön avseende möten med hundar och människor och lite till. Veterinärintyget är kontrollerat och godkänt. Grattis till Epics matte!

En hund som vid 5½ veckas ålder råkat svälja ett föremål som täppte igen tarmen och höll på att kosta honom livet. Att han svalt något var inget som någon visste. Något fel var det, när han varken åt eller bajsade.  Men som en skicklig veterinär lyckades operera till en kostnad motsvarande försäljningsvärdet. Han var för ung för att vara försäkrad. Till en början skulle han bara ha lämnats kvar för observation över dagen, men Matte tjatade sig envist till ett ultraljud och därefter blev det opreration så snabbt som möjligt. Med förskottsbetalning....

En värdefull kille.

Husse och Matte vanhelgade vilodagen. Söndagen blev en städdag. Med nyfödda knytt i huset blir det inte läge att höststäda, efter en sommar med mycket sol och mycket lite vistelse inomhus. Om en dryg vecka är det dags för födsel. Nu måste det städas. Matte putsade färdigt alla fönster, ute - inne - och mittemellan. Även de stora rutorna på den inglasade verandan. Klättrade på stege i en slänt och ramlade inte ner. Husse dammsög och röjde undan ett stort och vissnat snår av pilört på berget. Hundarna höll sig framför huset och hade koll på dem som söndagspromenerade förbi.

För att få ordning på alla leder tog Matte sedan med sig hundarna på en skogspromenad. Att knata upp och ner för bergknallarna gängar upp stela leder och är bra för både fyr och tvåbenta. Underlaget är mjukt och luften hälsosam. Det är en stor förmån att ha skogen tvärs över vägen. Hundarna hittade även nu några blåbär här och där. En mulen dag gick långsamt över i solsken och Matte njöt. Trött i kroppen men nöjd med resultatet, när solen sken in genom nytvättade fönster. All inblåst sand från vägens dammoln och alla prickar efter insekter var borta. Äntligen.

Nu kan man invänta nysandade golv efter våta hundtassar på sandig väg.....  lera, snö och slask. Städning är inte familjens favoritsysselsättning direkt. En handduk till hundarna ligger innanför ytterdörren.

Knytten börjar kunna skönjas med blotta ögat, när Modji sträcker ut sig.

Antal kommentarer: 1

2013-10-01 13:51:56 - Anna, www.raika.se

så roligt med diabetshund, låter väldigt spännande.
hur fungerar det ? vad är det dom gör då ?
min syster och hennes dotter har båda diabetes så därför blev jag extra nyfiken =)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)