Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SKOGSSÖK och SILLUNCH

2016-08-14

Lördag.

Glädjande besked har nått Matte om att Mánnu förefaller ha gjort sitt jobb ordentligt och tiken Saimi har blivit dräktig. Dock är inget ultraljud gjort. Halvtid har gått sedan parningarna.

Lapskflocken begav sig norrut till Vätö och en tillbyggd gammal fiskarstuga, där en träningskompis har sitt boställe. Dagen började med regn, men lagom till ankomsten hade sommarvädret kommit tillbaka med sol och värme! I uterummet/växthuset var det dukat till sillunch och med sex hundmänniskor kring bordet var samtalsämnena rätt givna. 

Efter maten traskade en husse iväg och gömde sig i skogen och sedan fick två mattar, en i taget, med kopplade hundar söka rätt på honom. Två hundar som behöver få erfarenhet av att söka folk i skogen och inte bara i räddningssökmiljö. Vilket inte var något problem så klart. Kan de jobba på instabila underlag, klättra och klänga och ignorera störningar, så vore det väl märkligt om det inte kunde hitta och markera en gubbe i stor hatt, sittande lutad mot en bergknalle. Värre var det för mattarna att, med en taggad hund i koppel, hålla sig på fötterna bland stock, sten och nyponsnår! Samt att hålla koll på sökområdets gränser! Det var nog mer det som skulle tränas egentligen.

Men båda mattarna lyckades hålla sig på benen i stort sett hela tiden. I alla fall under själva söket... En matte hade oturen att få grovt gammalt gräs likt ett snöre runt foten när hon skulle kliva över diket och ut på vägen efter väl utfört arbete. Typiskt! Platt fall ut ur sökområdet.

Aili var taggad till tusen och att ha henne kopplad i sökskynket en omöjlighet. Även sökandet i halsband innebar en utmaning för Matte, som kopplat halvstrypet som fast och gjorde Aili alldeles för stark när hon släpade med sig Matte i terrängen. Här gällde det att bromsa och vara noga med var fötterna placerades. Direkt när Aili upptäckte figuranten gick hon igång i markeringsskall och kastade sig mot den mörkklädde och hattförsedde, för henne okände mannen, som satt med stor kamera med stort teleobjektiv och fotade Aili. En glad Aili hade hittat sin figge och ville nu hälsa och få godis! Kunde inte vara bättre!

Nu var det riktigt sommarvarmt igen och vid återkomsten till stugan serverades kaffe på verandan. Här blev det ännu mer hundsnack och planering av kommande övningar.

Hem for Lapskflocken efter en härlig dag i skärgården. Tack för att vi fick komma!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)