Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VAD HÄNDER NU?

2021-08-01

Allt oftare kan man nu läsa om en oro för vad som händer med de valpar födda under hemarbetartiden som sällskap, när ägarna återvänder till sina arbetsplatser. Många gånger spontanköpta valpar. Alla hunddagis har inte klarat att hålla verksamheten igång under pandemin. Alla hundar som behöver tillsyn dagtid kommer inte att kunna få det. En strategi för ett mångårigt hundägande har inte alltid funnits vid spontanköp av en valp. Åter läser Matte om farhågor för att hundar lämnas ensamma, omplaceras och även avlivas till hösten. Redan ligger många mycket unga hundar ute på olika säljsidor för försäljning/omplacering. Matte har aldrig under sina arton år som uppfödare fått så många förfrågningar om hundköp - inte bara valpar! på så kort tid som sistlidna vinter/vår. Många passade på att ta en valpkull när man var garanterad att snabbt bli av med varenda valp. Fler valpar än någonsin har registrerats det senaste året. Smugglingen av valpar ökar när efterfrågan på valpar överstiger antalet tillgängliga valpar att köpa. Det finns väldigt många väldigt unga hundar som köpts utan en långsiktig planering. Hundstallet i Stocksholm, som drivs av Svenska Hundskyddsföreningen, kan inte ta emot mer än ett visst antal och polisärenden och hundar omhändertagna av myndigheter prioriteras. Ett nytt och lika stort hundstall byggs just nu i Allingsås. Många privatpersoner vänder sig till Hundstallet för att få hjälp med omplacering. Just nu finns 25 hundar uppstallade. Det finns plats för 41 hundar. Artikel i D.N. i dag söndag.

Många valpar har inte alls kunnat tränas i att vara ensamma. Att socialträna och miljöträna har inte heller fungerat som önskvärt när livet inte rullat på som vanligt. Distansering och avstånd har begränsat möjligheterna att ta med sin unga hund på allmäna färdmedel, till nya miljöer och ut bland okända människor! Mycket av det som är önskvärt att man gör med sin valp/unghund för utveckling och livserfarenhet har inte kunnat göras, med pandemins alla restriktioner. Den som köpt en valp för att få en jobbarkompis hemma har varit just hemma. Ettåriga hundar som bara levt sina liv hemma skall nu ut i samhället och förväntas kunna mingla obekymrat med okända människor och hundar och i fullständigt nya och okända miljöer.

Det är inte lite man begär av dessa unga hundar, uppvuxna i en minst sagt skyddad miljö.

Coraonahundar. Slitochslänghundar. Spontanköp. 

Det skär i hjärtat. Tänk om så många som möjligt kunde avstå nyköp av valp och i stället ta över en av alla dessa överblivna unga hundar.

Många som känner sig göra en god gärning när de köper utländska hundar från diverse "shelters", kunde kanske ta hand om en hund som redan finns i Sverige?! Minst lika behövande av ett nytt och varaktigt hem! Men ett enklare förfarande och tryggare omständigheter vid hundomhändertagandet.

Lördag.

De egna hundarna tog Matte med på en lite längre promenad i området mellan skurarna. Lite snack blev det längs vägen och mycket nosande längs nya sträckor. Farten var god men det blev ingen powerwalk, då luften var fuktig och tung att andas och varmt var det men inte hett. 

Matte har tagit tag i apporteringsträningen igen. Lite löst. Tack vare trickträning i fjol sommar fungerar det någorlunda för både Modji och Aili att plocka upp olika föremål som Matte tappar. Överlämnandet blir dock rätt slarvigt när just detta inte tränats så noga på senare tid. Dags alltså att ta tag i detta. En apporterande hund är mycket praktiskt att ha när ryggen stelnar! När det blir allt längre ner till golvet/marken. Än är Matte inte där, men det är bra att vara förberedd! Ren lathet drabbas man också av understundom och då kan det vara bra att kunna be hunden hämta och överlämna lite av varje. Man kan också se det som en lek tillsammans. Nu syftar inte Matte på att kasta bollar och pinnar för hämtande och avlämnande! Ett bra sätt att få igång en lättskallad hund. Stresshöjande aktivitet i den egna Lapskflocken. Bättre då att lägga ut föremål för uppletande, hämtande och avlämnande. Så det ägnade Matte sig åt tillsammans med sina hundar. En i taget. Praktiskt när man förlagt sekatören till exempel.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)