Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VALPVILA

2014-02-09

Stadsresan blev en heldagsaktivitet för Aili. Med lite för mycket traskande. Därför fick hon vila  sig under lördagen. Även Matte behövde vila benen efter traskandet på hårda trottoarer. 

Husse tog med sig Násti och for iväg på ett sök efter en dement man som försvunnit. (På söndagen kom beskedet att han var återfunnen i gott skick.) Aili och Modji fick tillbringa en hel del tid hemma på tomten och inne framför brasan. När Husse och Násti kom hem, blev det familjefika med fikabröd till Husse och Matte och varsitt hundtugg till hundarna. Sedan tog Husse med sig Modji på en långpromenad. Matte och Aili fortsatte att vila benen.

Söndagen blev en regnvädersdag. I mörkret i skogen behövde nya armaturer införskaffas. Livslängden på rörelsesensorförsedda armaturer tycks lite väl kort. Därför for familjen iväg till Arninge och handlade nytt. Inklusive lite olika sorters lampor. Förrådet av gamla glödlampor sinar. Ett nytt matställe med asiatisk mat hade öppnat och där fick sig Husse och Matte en bit mat.

De stackars hundarna föreföll inte så vidare värst intresserade av att vistas i regnet på den uppblötta, isiga och slaskiga tomten. Snösmältning. Husse och Matte var inte så vidare värst intresserade av att gå ut med dem på den isiga/geggiga vägen. Eller hallkiga skogen. De fick trösta sig med riktigt hårda hundtugg framför brasan. Ailis tänder ramlar ur munnen på löpande band och nya finns där nästan på en gång. Hon tuggar på ALLT! Som tur är så är vedklabbarna från vedkorgen en favorittuggsak. 

Matte får kontinuerliga rapporter från Modjiknyttens nya familjer. Vilket är en lisa för själen! Oerhört uppskattat! Bilder på växande valpar i nya miljöer. Så härligt att få vara delaktig i! Sonen Manni lystrar nu till namnet Runne. Vilket är ett gammalt samiskt namn på en brun hund. Runne har lärt sig några ord på samiska nu. Han har en lillhusse som han tittar på norsk barnteve tillsammans med. Runne älskar att följa barnprogrammen! Rak i ryggen sitter han där bredvid sin nya kompis. Hans "storasyster/fostermamma" löper och  är lite för intressant för en småpojke och de hålls isär nu. Adji/Proppen går valpkurs, lär sig spåra och skall under våren närvara med sin matte på en patrullhundkurs som miljöträning. Patrullhundförskola! Saivi hänger med sin familj på diverse begivenheter och miljötränar i olika hundsammanhang, samt lär sig uppföra sig som det anstår en allt äldre hund. Husses favoritsaker måste man avstå från att tugga sönder till exempel.....  Det är mycket en fyramånadersvalp måste lära sig av vanlig hederlig uppfostran.  Innan kraven höjs och den riktiga skolan börjar. Än är det tid för mycket lek och mycket sova! Tandömsning tar på kroppen och barndomen får inte slarvas bort!

Ett litet tips. Titta på detta! Senaste Youtubeflugan som går världen runt. Svenska pojkar in action. 

http://www.youtube.com/watch?v=cbLwmUdee64

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)