Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI FICK FRISÖKA, foton

2022-05-06

Matte är ganska splittrad för närvarande. Våren är en hektisk tid i trädgården och i år är den sen. Pallkragelådorna har varit frusna i botten till helt nyligen med minusgrader på nätterna. Jord skulle bytas så att potatis skulle kunna sättas. Potatisarna har förgrotts i stugvärmen och väntar på jord att få frodas i. Efter det att hela gräsmattan var täckt länge med ett tjockt och hårt istäcke har gräsytan varit svampaktig, mossig och vattensjuk. Rensning i rabatterna har fått skjutas fram för att inte utsätta spirande växter för förfrysning nattetid. En mil bort är björkarna gröna "nere i byn". I Lapskreviret dröjer det ännu ett tag. Inga gröna blad någonstans ännu. Fyra minusgrader var det i förrgår natt. Dagligen plockar och rensar Matte där det går, lite i taget. Lite försiktigt. 

Modji förbättras dag för dag och skall rastas och röra på sig utanför tomten. Men inte motioneras. Aili skall motioneras. Foton som tagits på Modjis framsteg skall fixas och presenteras. Husse har ett FB-konto och Matte är privatsekreterare, då Husse inte vill skriva offentligt. Att i "Lapskgruppen" på FB berätta om och visa bilder på Modjis akuta gåproblem och nu goda framsteg känns viktigt, då Mattes envishet till slut gav Modji chansen att bli korrekt bedömd och behandlad av en ortoped. Då ingen diagnos kunde ställas initialt och därmed ingen fungerande behandling sättas in var Modji i princip uträknad på djursjukhuset. Även en trettonårig hund måste faktiskt få en chans.

Mattes dagar går för närvarande i ett. Ingen rast, ingen ro. Vissa dagar hinns den egna hemsidan inte med tyvärr.

Onsdag.

Lapskflocken lunchade på golfklubben och då banan ännu inte öppnat fick Modji och Aili gå en kort sväng neråt sjön, okopplade, efter måltiden. Där simmade ett grågåspar och frågan är om fåglarna inte var mer nyfikna på hundarna än tvärt om! Lapskdamerna vet att fåglarna ignorerar man. De bor här och dem stör man inte. Modji och Aili skrotade längs strandlinjen, när gässen kom simmande och placerade sig ett stycke utanför stranden och studerade hundarna. Modji och Aili valde att inte se fåglarna. Modji rörde sig fint och valde till och med att trava ett stycke för att komma ikapp, när hon dröjt länge på en doftfläck.

På kvällen tränade Modji, Aili, Lime (Modjis halvbror) och Ailis son Sumo på ett litet inhägnat område med mycket "skrot" att gömma sig bland. En ren Lapskfamiljträning alltså.

Matte placerade ut de tre tillgängliga figuranterna på platser där marken var lättframkomlig för Modji, utan bråte att klättra över. Där den friska vinden också var tydlig och Modji skulle inte behöva söka vittring yvigt i området, med många föremål i vägen. Modji skulle få frisöka för första gången sedan hon insjuknade. Hon har själv visat att hon rör sig bra på plan mark nu och att hon är arbetssugen! Modji rör sig även friare när hon går nerför trappen hemma. Frambenen smärtar inte som förut. Dock rör hon sig försiktigt nerför trappen ibland när hon legat och vilat. Med en så liten grupp som tränade denna kväll fick alla fyra hundarna två sök var. Modji fick inleda och avsluta träningskvällen.

Klicka för större bilder.

En väldigt lycklig Modji visade att hon repat sig fantastiskt bra, under den månad hon varit sjukskriven. Ännu får hon absolut inte klättra och hoppa. Modji trappar nu ner kortisondosen gradvis under en månad framåt, med start på torsdagen. Kortisonet har många biverkningar och en av dem är förlust av muskler. Även av päls. Hon dricker också mycket och kissar ofta.

Aili gjorde två mycket bra frisök under onsdagkvällen. Hon var klockren när hon först markerade en figurant i en stor toppmatad container och medan den figuranten klättrade ut visade Aili att nästa figurant hade gömt sig i en liknande container stående tätt intill. Snabbt och säkert jobbat!

Torsdag.

Till frukosten fick Modji nu en kortisontablett och inte ytterligare en halv tablett. Maxdosen under två veckor skall nu trappas ner till en tablett under två veckor och sedan trekvarts tablett under två veckor. Knölen på ryggen har minskat drastiskt. Måtte hon fortsatt må bra.....

Trädgårdsarbete hela dagen för Matte. Modji och Aili tog sovmorgon och höll sig i viloläge hela förmiddagen. Sedan var Modji tvungen att hålla koll på vad Matte gjorde och skrotade runt i trädgården och inspekterade och kontrollerade. Modji har blivit mycket mer bunden till Matte den senaste månaden och nytt är att Modji under natten lämnar sin bädd och lägger sig bredvid Mattes säng. Trots att de båda hundbäddarna står vid fotändan av sängen. Hon vill ha mer koll på var hon har sin Matte nu än tidigare. Månne hon kände att det var Matte som med massage och strechning fick upp henne på benen, när de inte lydde vid Modjis egna försök. Det har varit mycket Modji och Matte på olika sätt under en månad nu. Det är Matte som är ansvarig för hundanas skötsel.

Mot kvällen tog Matte med båda hundarna på en kort rastningspromenad bortåt vägen. Modji gick och lunkade och gjorde sig ingen större brådska. När Matte vände hemåt valde Modji att då och då gå över i trav! Ett friskhetstecken! Modji lämnades sedan hemma hos Husse och Mate tog med Aili på en välbehövlig powerwalk i området. Kvällen var sommarvarm och Matte tunnklädd men blev ändå lätt svettig. Aili hade gått en rastningsrunda innan, så toleransnivån för ytterligare nosande var låg hos Matte. Nu var det motion som gällde! Idealtiden på rundan pressades fint och Matte var nöjd.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)