Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MÖDRAGYMNASTIK

2013-10-03

Onsdagen var en helt underbar höstdag! Sol från en klarblå himmel och 9 grader. Svag vind. Matte tog med hundarna på en härlig långpromenad i området. Farten var väl inte så himmelens hög hela tiden. Vissa sträckor luktade särskilt gott och hundarna tilläts nosa omkring rätt mycket, men inte fullt så mycket som de ville. Andra sträckor blev mer av motionssträckor. Matte höll för egen del igång fysiskt fram till förlossningarna och resonerar i liknande banor när det gäller familjens hundar. God kondition och bra muskulatur är ingen belastning när man skall bli mamma.

Eftermiddagen tillbringade hundarna efter eget val på tomten. Ömsom i solen och ömsom i skuggan. Vila och njutning. De såg ut att må rätt gott båda två. Där de låg framför huset och höll koll på Matte. Som motionerade vidare med handgräsklipparen och snyggade till hela gräsmattan framför huset. Den stora samlingen blommande astrar i olika färger kom bättre till sin rätt, i sin runda rabatt mitt på gräsmattan. De täcks med fiberduk varje natt och klarade natten med två minusgrader. Rosenflockel och luktärt blommor också snällt vidare in i oktober. Även några av rosorna. Andra blommor flyttas in under tak och täcks över natten. Pelargonerna får bli kvar ute ett tag till.

På kvällen tränade familjen i Vargmötet. Inte så långt att åka. Násti fick börja för att ha det lättare innan skymningen föll. Hon fick ett frisök med tre figuranter. Ingen skulle gömma sig så att Násti måste klättra på för höga höjder eller nära utstående och vassa föremål. Men Násti ville klättra och hittade anledningar att ta sig upp på en del staplar med sten och betongblock och förefaller allt säkrare på fötterna. Nástis hjärna börjar vänja sig vid att tolka information från bara ett öga. Násti är inte hämmad på något vis. En glad hund tog för sig och höll god fart och löste uppgiften galant.

Modji fick ett koppelsök med tre figgar på marknivå. En lite annorlunda upplevelse, där Modji var aningen mer fokuserad på tuberna med skinkpastej, än på att skälla bra och mycket.....  Vid ett tillfälle ville hon gena över två betongsuggor, men hindrades av drivankaret Matte. När Modji i stället kastade sig framåt bredvid suggorna, hängde inte Matte med riktigt och var ytterst nära att gå överstyr.

Nástisönerna Lime och Epic var med och tränade. Utan att gå in på detaljer så valde nog Matte att lita mer på Limes nosarbete än på hans husses denna kväll .....  ;-)  . Lime skötte sig jättebra och hans husse får nog behandlas mot noskvalster. Lita på hunden! Som alltid. Det är så himla lätt att ha förutfattade åsikter om var någon gömt sig. Man ser något i mörkret och har genast bestämt sig för att det är DÄR figgen ligger. Så gör vi alla till och från. Välkommen i gänget! Igenkännandets råa skratt. Tag inte illa upp!

Den Lapska grabbhalvan imponerar med sin vilja att jobba och sitt sätt att jobba. Denna kväll var det hans matte som skulle tränas i första hand. Tränas på att läsa sin hund. Det som det hela går ut på i slutändan. Föraren måste kunna tolka hundens signaler. En kanonbra hund hänger i luften om ingen kan tolka vad den säger. Han och hans matte hittade i varje fall Matte, som gömt sig uppe på ett antal papperssäckar med isolering. Han tvekade inte en sekund inför att ge sig upp i den sviktande och prasslande högen och slickade girigt i sig osten ur tuben. Duktigt ekipage! Grabben har både figurantintresse och är opåverkad av miljö.

Epic tränades enligt vad som krävs för hans certifiering som diabeteshund. Inget sök med skällande denna kväll. Han måste kunna hålla kontakten med sin matte, trots en arbetande hund i hans närhet. Han måste kunna vara tyst. Även om det var brorsan som gärna ville dra iväg och ta kontakt. Han måste också kunna vara helt passiv när hans förare går fram och handhälsar på människor. Att plocka upp ett föremål,  oavsett material, hos en människa och sedan bära detta till sin matte ingår också i kraven. Epic  skötte sig helt fantastiskt bra! Imponerande! Snyggt jobbat av både honom och hans matte på så kort tid.  

Tack alla för en bra träningskväll! Utan bra figgar blir det ingen sökträning.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)