Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FAMILJENS LAPSKA HJÄLPTE MISSING PEOPLE

2012-11-10

Sedan en tid har familjen hjälpt Missing People Stockholm / anhöriga med att leta efter en man som försvann för fyra veckor sedan på en ö, utanför Stockholm.

Matte gav sig ut med Násti när Husse och Modji var på utbildning. Násti och två hundar till jobbade från båtar och samtliga tre hundar visade ett mycket stort intresse ner i vattnet, inom ett område på endast 10 x 10 meter. Mörkret föll och man kunde inte se tillräckligt ens med starka lampor ner i vattnet. Sökandet fortsatte söndagen efter och då var Husse och Modji med och sökte från båt. Násti sökte från land efter stränderna. Modji och en Schäfer visade stort intresse längre ut i viken denna dag. Vinden var kraftig. I tisdags och i onsdags gick Matte med båda hundarna längs bryggorna. En mycket kraftig pålandsvind piskade skum på vågorna och vattnet var väldigt grumligt. Båda hundarna visade intresse där Schäfern visat intresse i söndags. På två ställen ganska nära varandra. 

lördagen var Husse, Matte, ytterligare en hundförare och två dykare utkallade av Missing People Stockholm. För att göra nya försök att finna den försvunne mannen.

Vinden var måttlig och vattnet krusades bara en del. Sikten i vattnet var mycket god. Kort efter det att dykarna börjat leta, såg en av dem den försvunne mannen.

Han hittades strax intill ett av de ställen där Násti och Modji stoppat upp och vittrat intensivt för två dagar sedan. Han bedömdes ha ändrat plats flera gånger under den tid han saknats. På grund av svall från båtar och orolig sjö. Vittringen har funnits på lite olika ställen i förhållande till där han befunnit sig. Det har noterats av hundarna.

Som gjort ett mycket bra jobb och bidragit till att MPS kunnat ge de anhöriga ett avslut.

Polis har närvarat under dagen och i och med att han återfanns överlämnades ansvaret till polisen. Anhöriga närvarade också och hade stått och bakat bullar i natt för att bjuda på med kaffe och choklad. Så oerhört omtänksamt av dem!

Det känns väldigt skönt att kunna hjälpa till och få ett slut på ovisshet och oro.

Nu kan de gå vidare och vet vad som hände en nära anhörig som varit försvunnen i en månad.

Middagen var precis uppäten när en ny kallelse kom till eftersök i morgon söndag. Anhöriga vill ha hjälp. Missing People har uppenbarligen gett många ett nytt hopp om att återfinna saknade nära och kära. En ofattbar mängd människor anmäls saknade varje år i Sverige. Många återfinns välbehållna. Alla vill inte bli funna. En del återfinns dessvärre inte vid liv. Men ett återfinnande innebär en chans till ett avslut. Om möjligt hjälper familjen gärna till. Som polisen yttrat: "Det är inget brott att försvinna".

Antal kommentarer: 4

2012-11-10 17:18:52 - Barbro och Rautas

Vilken insats! Grattis. :)(flower)

2012-11-10 19:09:43 - Marianne

Tack!
Det känns verkligen skönt att kunna hjälpa andra med hjälp av våra hundar. (heart)

2012-11-11 13:49:46 - Annica

Vilken underbar organisation! Och va bra att ni var med och hjälpte dom att hitta personen. Tack för att sånna personer som du och Larry finns! (flower)

2012-11-11 15:19:56 - Anette o 2 lapska

Ja tänk vad hundnosen är viktig !
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)