Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LITE MER RESANDE, foton

2024-09-04

En tid av stillhet och återhämtning väntar för Husse, som i dag onsdag får ett utslitet knä utbytt. Därför har flocken passat på att röra sig lite extra mycket den senaste veckan. Härliga dagar på förhösten har det blivit, med många nya intryck. Det diskuterades på radion i morse om det var sommar eller höst när löven gulnar och faller, samtidigt som temperaturen är ett gott stycke över tjugo grader. På samiska sägar man "tjatkagiesse" - höstsommar. Ett ord som bra beskriver denna årstid. Lite sommar ibland och lite höst ibland.

Efter turen till Åland i förra veckan, ägnades tid åt trädgård och stuga under fredagen. På lördagen blev det en ny biltur och nu västerut. Bara över dagen den här gången. 

En av Mattes söner har kommit igång med sitt lite speciella husbygge och nu var Matte mycket nyfiken. Egna idéer och ritningar skall förverkligas. Husbyggen börjar nerifrån och i drömmen ingår en källarvåning i sten med valv. För att komma fram till bygget måste man köra på en provisorisk traktorväg, vilket inte är något problem för sonen med sin Jeep. Mattes VW Golf kombi var inte lika självklar som terrängbil, men överlevde. Hundarna blev rejält omskakade där bak och Matte kände sig som i en bergochdalbana. 

Väl uppe på platån och byggplatsen släpptes Aili och Dima ut ur bilen. Dima i långlina och Aili fick vara lös. Lyckliga hundar! Mer intresserade av nya dofter från omgivande skog och betesvallar än av något husbygge. Son med sambo hade anlänt samtidigt och satte genast igång med att blanda betong. Intressant tyckte Dima - när betongblandaren drog igång. Aili hade nosen i backen och upp i luften! Ingen vittring fick missas. Matte tog sedan med sig hundarna på en promenad i det höga gräset, där hundarna fick skutta fram! Det blev enklare nere på traktorvägen, när Matte valde att lämna byggplatsen på sin hundpromenad. Husse höll sig kvar nära bilen och byggarna och bjöds på kaffe och pannkaka. Mycket uppskattat!

Klicka för större bilder.

Byggarna hade fullt upp och besöket var inte ämnat för umgämme; endast för att en nyfiken morsa skulle få se sonens egenhändigt murade valv. Imponerad blev hon! Så roligt att äntligen vara på väg med en dröm sedan länge.

På hemvägen mötte regnet och både hundarna och deras människor somnade ovaggade på kvällen.

Några dagar har nu ägnats åt allt som måste hinnas med innan Husse förses med kryckor för en tid framöver. Matte har lekt klätterapa och beskurit ett äppelträd och Husse har klippt gräset och sönder det som Matte kastat ner från trädet, i form av kvistar och vattenskott.

Lagom till att Husse blir kryckgående kan Matte gå fint utan käpp, på någorlunda långa hundpromenader. Inte jättefort, men dock. Man får ta en dag i sänder och vara tacksam för att utslitna delar kan bytas ut.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)