Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MÅNGA TANKAR...

2015-10-28

Tisdag.

Matte tog en kort morgonpromenad med hundarna och for  på förmiddagen till Åkersberga Växtförsäljning för att handla lite plantor till halva priset. Vintergröna växter och perenner reas så här års och Lapskfamiljens trädgård är uppbyggd från en gräsmatta med trästaket för tolv år sedan enligt budgetvarianten. Björksly rycktes upp ur asfalten på industritomter vid träning och är nu stora träd i hemmaträdgården. Plantor flyttades med från tidigare trädgård och delades och skänktes från barndomshemmet och lite här och där ifrån i omgivningen. Samt inhandlades mycket ofta till halva priset. Plantor har delats och spritts ut. Varför trädgården blivit lite slumpartad och för att få till det har vissa plantor inköpts specifikt för vissa platser. Det äppelträd som Husse fick av ett gäng kursare på en räddningshundkurs för många år sedan, ger nu rikligt med frukt varje år!

Naturligtvis råkade det bli så att Matte medförde flera nya perenner till trädgården från det nu rätt utplockade utbudet. Rätt tid att dela  och plantera perenner och att stoppa ner lökar för fin vårblomning. Eftermiddagarna är korta nu och Matte satte genast igång med att gräva lite här och där och hann få ner både ett par växter och rätt många lökar innan det blev mörkt. Aili och Modji lekte vilda lekar och då och då försökte Násti hänga med, men gav upp då Aili tacklade omkull henne.

Husse hann nätt och jämt få en skön skogspromenad med hundarna när han kom från jobbet, innan ljuset tog slut i skogen.

Tankarna far fritt när man pysslar i trädgården. 

Dagens flyktingsituation väcker minnen. Mångas negativa hållning förskräcker. Politisk hemvist förefaller obegriplig när adresser till planerade flyktingförläggningar läggs ut på nätet för information! Samhället känns delat. Många vill hjälpa genom frivilligorganisationer, men många vill också stjälpa genom att bränna ner tilltänkta flyktingboenden.

Natten till i dag, onsdag, tändes en eld mot fasaden på en tidigare förskola i Djursholm. Efter att kommunen under tisdagen gått ut offentligt med planerna. En väktare upptäckte genast branden och den släcktes. Platsen är belägen mitt emot den skola där Matte började i tredje klass 1956. Samma år som Ungernkrisen. Samma år som när grannen  och bästisen fick en inneboende i vindsrummet. En ensamstående kvinna med en dotter jämngammal med Matte och bästisen. De hade flytt. De var flyktingar. De hade lämnat allt bakom sig för att aldrig återvända.

Begreppet flykting var inget nytt för en trygg unge i ett villasamhälle åren efter andra världskrigets slut. Flyktingar hade kommit i mängd i rangliga båtar över Östersjön. Nu fanns de runt omkring byggande upp nya liv i ett nytt land med ett nytt språk. Ensamkommande flyktingbarn fanns det gott om och Pekka från Finland hos föräldrarnas vänner var en av dem.

De var välkomna.

Varför denna förbannade främlingsfientlighet. 

En retorisk och uppgiven fråga.

Religionen och kulturen? Annorlunda. Främmande och skrämmande?

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)