Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NJÖT AV STILLHETEN

2018-10-02

Måndag.

Inga kalla och hårda vindar mötte när flocken gick ut genom ytterdörren! För en gångs skull var det stilla. Natten hade varit relativt mild, ingen frost. Gräsmattan var nyklippt, vilket hundarna älskar! Husse drog iväg till Friskis och Svettis och Matte som är belagd med förbud att anstränga sig och lyfta tungt ägnade sig åt lättsamt trädgårdarbete med förberedelser inför vintern.  Vissna växter skulle klippas ner, två nyköpta mindre plantor skulle ner i jorden, majbräken och regnbågsbräken som båda skimrar matalliskt och annorlunda skulle få en chans i trädgården. Jorden var lättgrävd med en planteringsspade, men nog trodde Matte att den senaste tidens regnande trängt längre än tre centimeter ner i grässvålen!

I frysen låg två frusna lammben till hundarna och väntade på en lämplig dag. Den dagen inträffade nu och det var mycket uppskattat när Matte delade ut dem! Modji placerade sig i solen mitt på gräsmattan och Aili tog med sig sitt ben upp på kullen. Nu var de sysselsatta några timmar framöver och brydde sig inte det minsta om vilka som passerade på vägen i det vackra vädret. De få bilar som kom förbi mitt på dagen kom två och två av någon anledning och i övrigt var det helt tyst och lugnt och väldigt skönt! Matte satte sig i hammocken och bara njöt av dagen och tillvaron i största allmänhet. Njöt av trädgården! Hundarna som tuggade frusna ben i harmoni inom synhåll. Matte tog sig tid och levde i nuet. Försökte att inte gräma sig över krånglande rörelseapparat. Några besök till hos en kiropraktor fixar säkert detta. Försökte att inte avundas alla som traskar i fjällen med sina hundar. Ibland får man vara glad åt att man står på benen helt allmänt, när jämnårigas namn skymtar förbi allt oftare i notiserna över avlidna. Nu satt Matte här och gungade lite långsamt och njöt av livet.

Husse kom hem och hundarna tuggade vidare på sina ben. Han gjorde Matte sällskap i hammocken med varsin mugg kaffe och som vanligt blev det hundsnack. Skall Aili få några valpar så finns en sista chans ännu. Aili hade nog tuggat i stort sett färdigt och hörde kanske sitt namn nämnas. Hon gjorde Husse och Matte sällskap en stund och gick sedan och kollade om Modji ännu hade något ätbart kvar. Som om de kommit överens bytte de sedan plats med varandra och Modji gick och städade efter sin dotter och Aili fick överta platsen där Modji lämnat några mindre benrester.

Husse tog en skogspromenad med hundarna och återvände via brevlådan, medan Matte förberedde middagen, som intogs på Punschverandan med infravärmen påslagen och dörren stängd. Tänd fotogenlampa. Riktigt mysigt! Bortsett från att lugnet och tystnaden nu farit all världens väg, när renoveringen i grannskapet var igång igen med en traktor på tomgång och en röst som ropade order överröstande det mesta i omgivningen. Även traktorn. Modji minns hyresgästerna på platsen tidigare och deras mycket högljudda och aggressiva kommunikation och skrikande åt varandra och Lapskflocken och numera gillar hon inte när det skriks högt på just den platsen. Det gör henne med all rätt osäker. Det var ett mycket obehaglig och oförutsägbart grannpar under en tid. De vräktes som tur var. Men Modji minns och kopplar inte av när det skriks högt på platsen. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)