Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VIKTIGAST PÅ MÅNDAGEN

2019-09-24

 Detta är vad Matte kommer minnas från måndagen den 23 september.

https://www.expressen.se/tv/klimat/se-hela-greta-thunbers-tal-i-fn/

Vad matte själv gjorde på måndagen kommer blekna betydligt snabbare i minnet. Men kändes meningsfullt för stunden. 

Solen sken och dagen inbjöd till utevistelse. Modji och Aili hade tillbringat mycket tid liggande i bilarna mellan sina sökpass, under helgens intensivträning. Nu fick de leva efter eget huvud lite mer, när de vistades tillsammans med Matte och senare Husse ute på tomten. Matte gav dem varsitt kraftigt hundtugg att sysselsätta sig med. Något de kontinuerligt får för att tillfredsställa tugg- och gnagbehovet hos en hund. De utfodras med torrfoder uppblött i vatten för bättre smältbarhet, men även för att få till lite mer bukfyllnad och uppvätskning vid behov. Som vid värme och träning samt för att förebygga urivägsinfektioner hos äldre tikar om de dricker för lite. Ger man våtfoder ingår vätskan naturligt i fodergivorna.

Matte fortsatte beskärningen av buskar längs staketet, för att förhindra att de snötyngda under vintern lägger sig över staketet och tynger ner nätet. Även björken vid infarten fick en del kvistar borttagna, där de hamnar i ansiktet på den som närmar sig grinden. Lite småpyssel i trädgården med hundarna lojt utsträckta på gräsmattan kändes avkopplande och som lagom mycket fysisk aktivitet, efter det myckna och välgörande gåendet i helgen.

Appropå björken, så är den ett minne från en träning på en indusstritomt för drygt tio år sedan. Uppryckt som späd slyplanta ur gruset i  en steril miljö och hemförd i bilens baksäte. Den är nu snart i höjd med leningarna längs vägen och pryder sin plats och skuggar bilarna i carporten. Matte låg figurant bredvid den lilla späda och välväxta plantan och kände att den skulle säkert må mycket bättre och få leva mycket längre som dränerande och törstigt träd på den lite väl blöta gräsmattan hemma. Den fick senare sällskap av två björkar till, även de uppryckta ur asfalt och grus där träningsgruppen tränat i många år. Tre träd förenade med minnen från härliga träningstillfällen. Miljömässigt är det även bra att plantera träd. Här dränerar de gräsmattan som består av gammal sjöbotten med mycket blålera och med de tre björkarna har marken förbättrats avsevärt och även andra växter trivs numera. Som äppelträd och bärbuskar. Mattes egenhändigt grävda och tolv meter långa och övertäckta dräneringsdike spelar säkert viss roll även det. Hundarna har fått en fin gräsmatta att ligga och tugga godsaker på samt leka jaktlekar på.

Matte hann även gräva ner ett antal blomlökar, så att det skall finnas fina påskliljor och pingstliljor samt krokusar i slänten ner mot bäcken till våren. När Modji var ung kallades hon "Assistenten"! Hon var med ÖVERALLT! När Matte grävde en grop för att plantera ett mindre träd, tog Modji vid och fullföljde grävandet. Gropen blev så stor att Modji försvann däri! Matte letade efter sin hund och fann henne i botten av gropen! Ett ofarligt grävande och en bra sysselsättning för en hund som ville ha ett extrajobb. Inte fullt så bra var det när Modji även var behjälplig när Matte grävde ner blomlökar. Modji var knappt året så här års och hon studerade Mattes nerpetande av krokuslökar i marken. Det visade sig att hon genast när Matte övergått till andra sysslor kopierade Mattes grävande. Do as I do! Modji petade upp alla krokuslökarna där marken var lucker och lättkrafsad. Vad värre var - hon åt upp dem! Kunde en förskräckt Matte aningen för sent konstatera. Modji hann inte krafsa och äta upp samtliga, men för många. En tröstens tanke var att det inte var större lökar än så. ALLA LÖKAR ÄR GIFTIGA FÖR HUNDAR! ÄVEN BLOMLÖKAR! Vilket tål att upprepas varje år så här års. Modji blev inte sjuk och med tilltagande ålder och förstånd har "Assistentens" nit att vara med och trädgårdsarbeta avtagit. 

Husse kom hem och städade upp kapade grenar och kvistar efter Matte och tog sedan med hundarna på en lång skogspromenad. Medan Matte hängde tvätt och tog upp potatis. Vardagssysslor på gammalt sätt. Tvätt hängs ute men under tak, ingen torktumlare och potatis odlas i lådor utan konstgödsel och grovtvättas vid pumpen till den grävda brunnen i trädgården. Ett litet bidrag för miljön, men dock ett bidrag. Att inte ha en vattentoalett känns för varje år allt mer vettigt. Man häller inte ut mängder med värdefullt vatten varje gång man kissar. Mycket låg grundvattennivå! Egen brunn. Skithinken töms i latrinkomposten och blir tillsammans med grönsaksrenset och lite annat komposterbart till ny jord att använda i trädgården. Många bäckar små.

Det viktigaste denna måndag var att Greta blev lyssnad på.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)