Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PANSCHOLYX

2018-04-18

Tisdag.

Man får ta vara på möjligheterna till lite vardagslyx när man kan och som pensionärer är Husse och Matte inte hänvisade till helger och semestrar längre. På tisdagen gick båten Rosella från Kapellskär mitt på dagen och då befann sig Husse och Matte ombord på båten. Bilen var parkerad på bildäck under resan, vilket är mycket praktiskt! Som boende endast trekvart från hamnen är de här dagsturerna en vardagxlyx att kunna njuta av någon gång ibland. Det tar 2½ timme till Mariehamn och där ligger båten i hamn under en halvtimme för lossning och lastning. Sedan åker man hem igen och har aldrig varit av båten. Man kan naturligtvis kliva av och tillbringa några timmar på Åland/ i Finland, för att ta nästa båt hem igen.

Som vanligt inledde Husse och Matte denna typiska pensionärsresa med att äta buffé. Vilken tyvärr inte motsvarade förväntningarna för ovanlighetens skull? Något som skulle vara sill var hårda och sega bitar utan någon vätska av något slag och de gick knappt att skära i! Som att bita i ett hårt stycke av  något som inte var mat. Matte har aldrig som vuxen spottat ut mat! Men nu gjorde hon det. Fullständigt oätligt och obehagligt att få i munnen. Märkligt. Husse blev nyfiken och spottade diskret ut även sitt smakprov. En bit totalt rått fiskkött utan minsta bearbetning och utan smak. Smaklösheten var tyvärr utbredd över hela avdelningen med kallskuret. Det brukar annars smaka mycket bra! Varmrätterna var bra, så även efterrätterna som tur var. 

Husse och Matte satt vid ett fönsterbord i fören, mitt emellan två bord med lite större sällskap. Ett med sex damer sextio plus och ett med sex herrar sextio plus. Damerna såg allvarliga ut och var lågmälda, medan herrarna underhöll i alldeles lagom mängd med glada miner och fina nubbevisor. Huruvida damerna inte hade roligt går inte att säga, men att herrarna hade väldigt roligt, utan att störa, var tydligt!

Roligt verkade hela det gäng med unga vuxna från en dagverksamhet ha. Roligt att se och höra! Det här var en stor upplevelse för dem! Husse och Matte tillbringade lite tid i solen på däck i Mariehamn i deras närhet. Havet låg blankt och det var helt ljuvligt att vara till sjöss!

Båten vände åter och nu passade Husse och Matte på att shoppa lite. Beställer man fyra lådor öl får man dem levererade vid bilen, vilket utnyttjas av många. Märkesvaror är billigare på båten, godis är billigare på Ö&B. En liten snygg väska nersatt med 52% fick följa med Matte hem. Tuber med skinkpastej var förbeställda för att hela träningsgruppen skall få beläningsgodis till sina hundar. I resan ingick två kaffe med mazarin och det fick bli en bra avslutning med musikunderhållning av en duktig trubadur.

På bildäck stod sedan fyra lådor bakom bilen och Matte var mycket nyfiken på huruvida de arton lådorna vid bilen snett framför skulle gå att få in! Jodå, det gick fint faktiskt. Två äldre män hade gjort detta förr och staplade i den lilla personbilen enligt någon form av system och bakänden sjönk betänkligt! Föraren till bilen bredvid kom själv bärande en låda och den placerade han varligt vid kanten i bakskuffen av en kombi. Därefter bredde han omsorgsfullt över en filt och arrangerade något föremål lite som av en slump ovanpå? Någon fick inte se denna ölkarton uppenbarligen! Bredvid placerade han helt öppet en väska. Det är intressant att studera sina medmänniskor!

Vid hemkomsten tog Husse en av öllådorna och avtackade den granne som släppt ut de två Lapska på eftermiddagen, när han kom hem från jobbet i halvtid för hundarna. De hade fått vara ute en stund på tomten medan han själv njöt av solen.

Två hundägande pensionärer åkte iväg på panschokryssning och fick en halv dag på Östersjön i underbart väder. Hundarna hade det fint hemma tack vare en god granne, vars katter Matte sköter om ibland. Tjänster och gentjänster. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)