Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

90 0

2014-09-09

En lite märklig rubrik kanske. Nej, ingen Farenheitskala på temperaturen ute eller inne. 90 är vad Matte upprepar som ett mantra om och om igen dagarna i ända. Tänker knappt på annat! Stannar upp i alla rörelser och tänker till: 90 0Vilket gör varenda böjning av kroppen väldigt stackato! När Matte sätter sig - inte mer än 90 böj i höften!!!  När Matte är en vrålkissnödig kärring med vissa läckageproblem och skall skynda sig på toa med två kryckor blir det problem! 90 !  Inte kul. Men kunde vara värre!

"Gör som de säger!" är vad Matte hört från många andra höftopererade. Så då gör Matte det. Stannar upp och kollar vinkeln. Ständigt! Även när hon är vrålkissnödig och det går åt skogen med det mesta utom vinkeln.

Hundarna har, som de anpassningsbara djur de är, vant sig vid sin stapplande Matte, som man inte längre får sitta i knät på. Kryckorna är i vägen, men inget hot. Nu får Matte passa sig noga när Aili drar igång jaktlek på gräsmattan i Mattes närhet! En strike på Matte med två kryckor vore förödande. Plockepinn och en osäker framtid. Så då håller sig Matte undan och använder kryckorna som  avbärare och även ett visst hot om represalier vid närkontakt.

Matte skall övningsgå korta stunder varje dag och ännu har inte den STORA TRÖTTHETEN  infunnit sig. Husse skulle till tippen med gamla färgburkar och Matte hängde med. Hundarna fick vara hemma, då de inte fick plats i bilen. Färden gick vidare till Arninge och på ICA skulle det finnas en billig råsaftcentrifug. Matte förlade ett gåpass dit. Husse körde ett strot frisök och fyndade en centrifug. Matte körde ett punktsök och hittade mumsigt specialknäckebröd av olika sorter. I stället för chips. Morötter, apelsiner, citron och lite torkade aprikoser inköptes också. Matte hade ingen möjlighet, med två kryckor,  till transport av knäckebrödet till kassan, annat än genom att stoppa det i stora innerfickor på västen....  Husse såg road ut när Matte tömde fickorna i hans varukorg, strax innan kassan! Matte var glad över att inte ha glömt denna nödvändiga överföring. Stolt och ståndaktig lyckades Matte passera underbara princesstårtor i olika färger för en hundring! Men det var väldigt svårt.

Därefter blev det lunch på Chop Chop under Jula och Husse gick en trappa upp när Matte vilade och njöt i solen med lite kaffe. Studerade både mänskligt beteende och gråsparvars revirhävdande. Husse och Matte lyxar gärna till tillvaron lite och äter en måltid ute, i stället för att laga mat hemma. Matlagningen är Mattes syssla annars.

Hemma väntade hundarna och de tilldelades varsit fryst märgben ????? Inköpt i djuraffären. Det var slut på två röda! Var nog mest talg och lite kött. Såg ut som benbitar, men i jämförelse med ett soppben från ICA var detta bara mat. Inte  alls något att gnaga på och sysslesätta sig med några timmar framöver. 

Innan regnet kom framåt kvällen tog Husse en skogspromenad med hundarna.

Kvällsmålet bestod av ett mycket stort glas nypressad saft på morötter och apelsiner, pimpad med småbitar av aprikos. Därtill ostsmörgås på tunt Byknäcke med frön och grönt inbakat. Hundarna fick dela på den kompakta massan som blev kvar i råsaftcentrifugen. Till Nástis och Ailis stora förtjusning! Modji var synnerligen tveksam, men tuggade i sig sin beskärda del för att ingen annan skulle äta upp den.

Hundarnas kost denna dag var en salig blandning av det vanliga torrfodret (Doggy Robur-gul säck) fryst kött och fett samt saftlösa morötter och apelsiner. Familjens hundar brukar ha väldigt tåliga magar och klarar förhoppningsvis även detta utan problem. Vad gäller hundfoder så är Matte inte särskilt petig. Så länge hundarna mår bra, presterar bra, håller sig friska och äter med god aptit är Matte nöjd. De klarar plötsliga foderbyten utan problem, äter allt och har hittills blivit gamla efter aktiva hundliv. Ingen har varit allergisk. Matte tror på en varierad kost redan när hundarna är blivande knytt i sin mammas mage. 

I dag, tisdag morgon, har hundarna varit ute med Husse på morgonpromenad och hämtat tidningen. Alla magar var bra. Peppar, peppar.....

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)