Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

I FILMENS SPÅR (foton)

2019-03-28

Onsdag.

Att hindra någon från att sova är en använd tortyrmetod som inte sätter några synliga spår. Efter ett år med allt sämre sömn, överväldigades Matte redan ett dygn efter höftoperationen av hur stor betydelse en enda natt med oavbruten sömn i åtta timmar betyder för så mycket. I jämförelse med en natt tillbringad i sängen i dvala och utmattningssömn då och då. Nu har det gått drygt två månader och Matte har sovit normalt och smärtfritt sedan hemkomsten från sjukhuset. Inte bara den fysiska styrkan måste rehabiliteras, genom anpassad träning för kroppen. Många nätters god sömn börjar märkas även i knoppen. Äntligen. 

Matte började dagen med att klippa klorna på hundarna och det gick geschwind som bara den! Stående hundar och Matte böjd över, med extern godisbelöning intill. Som när man skor en häst lyfts fötterna runt om vartefter och hundarna slipper bringas i underläge genom att läggas ner. En gång tidigare var klorna klippta sedan operationen, men nu gick det så mycket enklare, när böjen i höften blivit så mycket bättre! 

En mycket kort promenad över till ett grannhus i ett ärende, använde Matte sedan till att ta med bara Modji och passade på att träna några moment rallylydnad på vägen. Där det fria följet är grunden till allt. Ailis träning bestod i att se Matte och Modji träna på vägen utanför staketet, utan att kommentera.

Lapskflocken tillbringade dagen utomhus på tomten i det fina vårvädret. Husse gick "Mopperundan" med hundarna och Matte tränade "luktletande" för första gången sedan oktober. Äntligen kan Matte nå snabbt nog ner till marken/golvet för korrekt placering av belöningen vid vittringskällan, när hundarna fyndar den lilla utspädda droppen med doft. Belöningen måste ges exakt där doften är gömd. Visst kan man träna med bara högt placerade gömmor men, som sagt, inte bara kroppen måste rehabiliteras. Knoppen har varit lite trött och initiativlös. Men nu fungerade det fint och det var som när man lärt sig cykla. Kunskapen fanns där och Modji och Aili gjorde tre sök var utomhus. Först på en liten yta ute och på några få sekunder var uppgiften löst mycket bra av båda. Lika bra gick det när doften var gömd på en byrå på Punschverandan och inte blev det svårare när Matte stoppat in doften vid sockeln till lekstugan och de fick hela gräsmattan som sökområde. De fick jobba i frisök alla tre gångerna. Heltaggade var de och ville ha mer, men man skall sluta medan det går bra och suget finns kvar till nästa gång.

Kvällens träning var förlagd till en stor gammal villa som använts för lite olika saker. Den senaste tiden har en filminspelning skett här och vissa förändringar var gjorda sedan träningsgruppen besökte huset. Vid ankomsten möttes de fyra Lapskekipagen av den i gruppen som skaffat tillgång till detta  objekt och en övning presenterades. Huset skulle sökas igenom då "grannar upptäckt att folk börjat övernatta i den övergivna byggnaden." En gruppchef utsågs som skulle invänta startorder via mobilen.

Gruppen delade upp sig och sökte två och två på varsitt våningsplan i tvåvåningsbyggnaden. En tik och en hane sökte kopplade tillsammans. I övervåningen fick Aili och ytterligare en hund tillräckligt mycket indikation för att komma till markeringsskall, rakt in i skarven i hörnet mellan ett köksskåp och väggen. Här kunde ju ingen vara gömd, det var tämligen klart. Men var? En väggventill upptäcktes, knackningar på väggen indikerade en ventilationskanal nerifrån. Rakt nedanför fanns ett litet toalettutrymme som alla sökt av utan att någon hund markerat och ingen männsika befann sig inne i det lilla utrymmet. Det syntes. Nu kollades detta utrymme mer noga och en lucka itegrerad med väggen bakom toalettstolen gick att lossa. Här inne i ventilationskanalen upptäcktes en person! Vittringen steg rakt upp och ut i kökshörnet i övervåningen. För att träna räddningssök måste man tänka utanför boxen rätt ofta och även lära sig en del om byggnadskonstruktioner tillsammans med ventilation och vittringsvägar. Ett kul sätt att träna hund, där man sannerligen måste kunna läsa sin hund och där man får samarbeta på många sätt. Med hunden och inte minst med varandra.

Kvällen var ung och alla hundar fick sedan varsina separata sök. Förändringar var gjorda i byggnaden av filmgänget, som byggt ett litet rum inne i ett stort rum. Varvid dubbla väggar och tak uppstod, erbjudande nya möjligheter att hitta gömställen för figuranter! Mellan väggarna! Samtidigt hade vissa möjligheter att binda upp hundarna inne, i väntan på arbete, försvunnit. Modji och Aili fick därför eget rum och tillbringade kvällen inne på en toalett med tvättmaksin. För att "ställa till det" lite, gömde sig Matte inne hos Modji och Aili när en träningskompis körde hund och nog visste hanhunden att där inne fanns inte bara två tikar, utan även en människa. Som förare är det lätt att ha förutfattade meningar och tänka bort utrymmet som ingående i sökuppgiften.

Klicka för större bild.

I skarpa situationer kan ju en hundägare mycket väl vara försvunnen tillsammans med sin hund och det är något man med fördel kan träna på. Det är inte helt lätt för en hund att skallmarkera mot en annan hund. Lättare då för en rullhund. En ung hanhund kan ha svårt att markera en figurant med en äldre tik. Man får tänka till lite hur man lägger upp ett sådant sök. Öppna eller dolda figuranter och vem söker efter vem/vilka.

Tack alla för en fantasifull och givande träningskväll! Särskilt tack för överraskningen med övningen vid ankomsten! Mycket uppskattat och klurigt!

En aktiv dag var till ända och hundarna "gick hem till sig" /knöt sig i sina biabäddar direkt. Matte var rätt trött även hon, efter en dag utan vila. Men nöjd.

Klicka för större bild. (Ursäkta skrivfelet!)

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)