Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HASTIGT VÄDEROMSLAG

2021-06-23

Tisdag.

Dagen började som alla andra den sista tiden. Drygt tjugo grader hela natten och temperaturen steg till trettio grader. Åskväder med regn var aviserat inför hela dagen initialt. Det modifierades efter hand. Från klockan 7 skulle det åska. Inga mörka moln. Ingen åska. Solen sken.

Husse och Matte for iväg och handlade mat. Hundarna fick stanna hemma.

Åska från klockan 13. Solen sken. Åska från klockan 17. Solen sken - men det blev allt kvavare under eftermiddagen. Från tidiga eftermiddagen blev det tungt att andas. Allt gick trögt. Flocken pustade i skuggan och vinden var rätt svag. Modji och Aili fick kyltäcken på sig och tackade för det! De satte sig till och med i solen på trappen en stund! En ny väderrapport hade plötsligt trollat bort både åska och regnskurar som legat stadigt i prognosen men flyttats framåt det senaste dygnet. De drog förbi! Regnade gjorde det söder om stan.

Klockan 16.30, nästan prick på minuten, slog vädret om. Temperaturen sjönk från trettio till tjugofem grader  i en blinkning och vinden kom plötsligt från norr och var kylig och inte från söder och var het. Ett märkligt snabbt och omedelbart väderomslag! Det gick att andas igen! Vinden var frisk och svalkande - nästan kylig!!! Hundarna piggnade till direkt! Kyltäckena åkte av och de blev aktiva från att ha dåsat i timmar i den kvava skuggan. Liksom Husse och Matte.

Sill och potatis åkte fram på bordet. Hundarna fick också middag och sedan gick Modji iväg och rullade sig vällustigt men på fel plats! Överst på slänten ner mot bäckfåran och långsamt, till en början, hasade hon neråt. Hon tänkte inte på det förrän farten ökade och med möda lyckades Modji komma på rätt köl och ta sig upp, sekunden innan hon landade på rygg i den allt mer geggiga bäckfåran. Hon har gjort på samma sätt tidigare, men då landat i bäcken som varit mer vattenfylld.

När maten sjunktit undan i takt med den nu disiga solen, tog Matte med sig hundarna ut på en längre kvällspromenad i området. Pigga hundar tog för sig och det fanns mycket att nosa på efter endast korta promenader nära stugan den sista tiden. Det var arton grader och en rätt frisk nordlig vind. Jätteskönt i kontrast mot den kvava hettan tidigare under dagen. Det blev ingen powerwalk direkt men god fart hölls mellan intervaller med mycket och intensivt nosande och pinkande längs vägkanterna. En nästan timslång promenad för rekreation. 

Lite tid tillbringades sedan i trädgården med snigelplockande, men mängderna med ettriga knott drev snart in Lapskflocken i stugan. Det blev rent outhärdligt utomhus efter åtta på kvällen. Som tur är trivs inte knott inomhus och stugan kunde för första gången på länge vädras ur med ett massivt korsdrag inför natten.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)