Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FINLIR

2016-10-20

Onsdag.

Hundarna fick en kort morgonpromenad och sedan måste Matte iväg för att uträtta en hel del ärenden. Hundarna fick följa med och fick roa sig med att studera folklivet på några olika parkeringsplatser kring Vallentuna Centrum. 

Eftermiddagen tillbringade Matte och hundarna på tomten och när det hundstörda paret gett sig iväg hemifrån kunde Matte och därmed hundarna slappna av, varför Aili och Modji började leka vilda lekar på gräsmattan. Utan att skälla annat en något enstaka upphetsat och fullt naturligt glädjeskall. Bortifrån vägen hördes Argschäfern högljutt kommentera någon förbipasserande och en tupp gol trivsamt. De sista tulpanlökarna kom i jorden i slänten mot bäcken.

På kvällen tränade Lapskgruppen i källaren under Lidingö Stadshus, där det finns flera möjligheter till träning av exakta markeringar. Inomhus med ventilationssystem är alltid knepigare än utomhus, där vindar blåser relativt fritt. Här i källaren finns små arkivrum med ventilation ut i korridoren som förbinder rummen, varför vittringen sprids i olika riktningar. Med skohorn kan man få in en figurant på de nedersta hyllorna och sedan dra igen alla de olika facken som löper på skenor i golv och tak. Hunden får vittring ute i korridoren och möts sedan av en kompakt vägg. Någonstans bakom denna slutna vägg av sammanfösta hyllsektioner ligger alltså en människa gömd. Kvällen träning gick ut på att hundarna skulle visa exakt var det fanns en människa gömd. Rummen är små och vittringen sprids i hela rummet. Inte lätt! Men full möjligt.

Aili, Modji och Násti fick alla samma upplägg. De släpptes lösa i sökområdet, som bestod av en räcka rum och korridorer som skulle sökas av varefter de passerades, som i en U-formad slinga. I den fösta delen fanns ingen gömd, men vittring fanns i alla utrymmen då hela gruppen gått igenom området innan träningen började. Dessutom så har personal tillträde till trapphusen även under den tid då träningen pågår. Här finns även omklädningsrum. 

Alla de tre hundarna avgjorde snabbt att ingen fanns gömd i början och rusade vidare genom rum och korridorer till den bortre delen, där tre figuranter var gömda. En var gömd i en trång passage bakom en hög skärm och vittringen spred sig åt båda hållen. En var gömd uppe på arkivskåpen i ett utrymme med en ventil ut i korridoren strax intill och dessa båda vittringar slog i viss mån i varandra. Den tredje figuranten låg gömd inne i arkivskåpen som stod tätt tillsammansskjutna medelst rattar på gavlarna.

Hundarna visade mycket tydligt mycket snabbt att inom ett visst litet område hade de stark vittring av människa. Men sedan gällde det för hunden att mycket tydligt visa exakt var vittringskällan/figuranten befann sig! Det räckte inte med "ungefär här" trots att vittringen fanns i hela rummet. Hunden måste markera rakt nedanför den som låg osynligt uppe på skåpen i det lilla arkivrummet. Eller mitt för just den hylla där figuranten låg gömd bland ett stort antal sammanfogade hyllor. Även figuranten i passagen måste markeras exakt med en instoppad nos i skarven mellan täckande skiva och vägg. Exakta och tydliga markeringar var kraven på familjens hundar denna kväll. De klarade uppgiften utmärkt alla tre. Husse och Matte var nöjda med sina hundar.

Som vanligt var det trevligt och lite uppsluppet på gruppens träning, som avslutades på MAX. Högt i tak och raka puckar lockar till många skratt, vilket i sin tur påverkar hundarna så klart! Träningen är lek och allt är på skoj! Resultatinriktat skoj.

Tack allihop för bra träning!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)