Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BERGSGETEN SUMO, foton

2020-04-02

Onsdag.

En ljuvlig vårdag då det inte blåste svinkallt! Det blåste knappast alls! Njutning rakt av med trädgårdarbete och lite kreativitet, när Matte fortsatte med sitt byggande av en trapp ner till bryggan och bäcken. Med naturstenar så diskret som möjligt inpassade mellan krokusarna i slänten. 

På kvällen tränade Aili och Modji tillsammans med Ailis son Sumo (Gátchis Åtså Sválla), hans far Nemo och Modjis halvbror Lime (Gátchis Átjájuoksa Aiko). En släktträff med idel bruna Lapska av en slump. En märklig iakttagelse Matte gjort när hon tidigare sökt hanar i Finland att para med, enligt listor med hanhundar med någon form av arbetslivserfarenhet och trevliga poäng på mentaltest, är att de förvånansvärt ofta varit bruna. Märkligt. Många gånger med släktskap med Násti. Något mycket bra fanns där bakom känns det som. Icke förty var/är Nástis, Modjis och Ailis fäder alla försedda med mycket motor och är inte bruna. Man hinner fundera mycket när mycket inte är tillåtet längre, i form av socialisering med andra än hundar. Man tänker mer och tänker hund mer. 

Som tur är medföljer förare när man tränar sök med hundar! Varför man får lite social samvaro med andra än hundar, så länge man håller avstånd och befinner sig utomhus. Då är sökträning perfekt. För att undvika att hantera samma föremål inom gruppen, har var och en egen godisbelöning till den hund man blir hittad av. Ingen av hundarna är kräsen och slukar den ätbara belöning de får. Då slipper man överlämnande av olika behållare innehållande varje hunds personliga favoritgodis, eller vad som nu serveras. Matte har i andra träningskonstellationer, vid fynd fått servera hundar allt ifrån kvarbliven demolerad tårta från barnkalaset till en prickigkorvskiva överlämnad rakt av i handen. Även filmjölk i stor plastbytta har Matte fått servera en sökhund. Sittande i ett stenröse var det inte helt enkelt, men hunden tvättade snällt av allt som spillts.

För Sumo var kvällens träningsområde med gigantiska och lite vingligt staplade cellplastblock en ny bekantskap. För en nyfiken hund är nya bekantskaper utmaningar med positiva aningar om något roligt och spännande. Sumo fick gå kopplad in i området för att på en aningen krokig men dock vindstig fånga vittringen av två gömda figuranter.

Klicka för större bilder.

Vinden slog hit och dit helt allmänt och ännu mer med virvlar och kast slog den mellan staplarna med cellplastblock. Inte var det lätt, men för Sumo var det förvånansvärt snabbt gjort att lokalisera och söka upp de gömnda figuranterna. När han fått vittringen tydligt släpptes han lös och fick frisöka.

Då passade han på att ta sig ända högst upp på de höga staplarna! Mest för att det var så himla kul vad det verkade! Han såg möjligheterna till något roligt och detta var nog för honom bara en maxad variant av den äventyrslekplats han hade med sina syskon i barndomshemmet. Sumo for som en bergsget upp och ner bland staplarna med stora block och att de inte var helt stabila verkade han inte ens notera.

 

Detta gillade Ailis och Nemos son! Som förefaller gå helt i släktens fotspår. En klätterapa med stor motor och mycket energi som har den stora förmånen att få leva i samma flock som far sin. Av rapporter från hans systrars flockar är Ailis och Nemos tre döttrar av samma skrot och korn och detta glädjer Matte och Husse mycket. Mycket energi har hamnat helt rätt.

Modji visade även hon på förvånansvärt mycket energi i denna miljö, med möjligheter att kättra riktigt högt! Hon och Nemo var äldst i gruppen med sina elva år och Modji höll samma intensitet på sitt sök som dottersonen Sumo! Även hon klättrade som en bergsget hur som helst bland de stora blocken. Det var full fart på alla de fem Lapska den här kvällen, när vindarna spelade spratt med vittringarna och förde dem rakt ut i skogen och ner i ett kärr ibland. Härligt är det att se så glada och motiverade hundar i arbete, med problemlösningar och samarbete i sin självständighet. Sådant blir man som hundnörd glad av att se!

Att få bli glad behöver man när männsikor runt om insjuknar och dör i allt raskare takt.

Någon gemensam måltid blev det inte, så som vanan varit efter träningarna. Nya tider och nya vanor.

Matte fick nyss ett sms med en säkerligen världsomfattande önskan:

"Kan vi installera om 2020? Den här versionen har ett virus!"

På radio nu - från USA. News or fake news? Det säljs mycket mer skjortor nu. Inte så mycket byxor. Man behöver inga när det mesta på jobbet sker med videosamtal.

Var rädda om er och varandra!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)