Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MATGLADA HUNDAR och risker

2017-07-12

Tisdag.

Under de drygt femtio år som Matte varit hundägare har hon haft både normalhungriga hundar, mindre hungriga hundar och väldigt matglada hundar. Samtliga fyra Lapska har varit tacksamma för att de har fått mat två gånger om dagen och de har ätit vad som bjudits utan knussel. Modji ratade som valp en kanelbulle som en person vid en servering stack åt henne, vilket hon nu som ofrivilligt kastrerad inte skulle göra! Násti har alltid varit väldigt matglad och mycket lättbelönad vid träning. Som äldre dam är omdömet kanske inte riktigt vad det varit och när Násti ser något som kan vara en godisbit på golvet eller marken måste hon kolla noga, det kan ju vara något riktigt smaskigt!  Násti är nyfiken på allt Matte håller i händerna och vill kolla. Det händer att hon "hugger" direkt och utgår ifrån att det är ätbart, varför ett fast grepp är av nöden. 

Blåbären börjar mogna i skogen och Násti älskar blåbär! En och annan svamp börjar sticka upp likaså. Under tisdagen var Násti pigg men dålig i magen och vid en analys kunde Matte inte finna något anmärkningsvärt i det som lämnade Násti. 

Tid var beställd för rabiesvaccinering av alla hundarna men för Nástis del blev det i stället en koll av hjärta och lungor. Som föreföll fungera tillfredsställande enligt vetten. Som många äldre individer oaktat antal ben, så får Násti en hel del slem i luftvägarna. Matte har själv ordinerat Násti slemlösande hostmedicin och veterinären tyckte att det var en bra idé, men ökade enligt rön från England dosen till den för vuxen i stället för barndosen. Násti fick beröm för sin fina figur och veterinären föreföll inte oroad. Násti vägde femton kilo och hon har hela livet legat mellan fjorton och femton kilo. Modji vägde lite drygt femton och här får Matte hålla koll! Aili har stått på "gödning" då hon bränner kalorier och är nu alldeles lagom i hull enligt både Matte och veterinären och man känner med lätthet revbenen. Aili väger sexton kilo. Hon bör inte väga mindre. Så olika är det, trots att hundarna ser rätt lika ut. Men benstommarna skiljer sig åt. Med lätthet skall revbenen kännas, utan att man trycker.

Vad som orsakat Nástis magproblem är okänt, men så här års finns det mycket att stoppa i sig om man som hund är lagd åt det hållet.

En oro finns alltid med en gamling i familjen.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)