Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ALLT ÄR RELATIVT!

2018-07-15

Lördag.

Värmeböljan intensifieras. SMHI utfärdade en "klass 1 varning" för höga temperaturer och tropiska nätter där temperaturen inte går under tjugo grader väntas. Under lördagen var det trettio grader hos Lapskflocken. Vilket inte hindrade Husse och Matte från att bege sig till Arninge för några viktiga ärenden. Hundarna fick stanna hemma i den relativa svalkan i huset. Kontra hettan i bilen. 

Inne på ICA var det svaaaalt och skönt, vilket inte motiverade fler inköp än planerat, men man kan ju gå fel många gånger i en butik man sällan besöker och vistelsen blev behagligt lång! Ett sista stopp gjordes vid macken innan hemkomsten och med hem följde en halvliter vaniljglass till hundarna att svalka sig med.

Husse och Matte fick ett lite småslött och nyvaket mottagande vid hemkomsten, då temperaturen nu stigit från tjugofem till trettio, vilket drabbade även stugtemperaturen som nu var uppe på tjugoåtta. Halva glasspaketet fördelades som små tärningar i de två matskålarna och Modji och Aili åt och njöt! Sedan måste Aili ha blivit frusen, för hon gick raka vägen ut på gräsmattan och sträckte vällustigt ut sig intill den nu helt uttorkade bäckfåran! Där låg hon förvånansvärt länge, innan hon lunkade in, lätt flåsig och placerade sig bland stols- och bordsben under bordet i vardagsrummet. Trettio grader ute och tjugoonio inne. Relativt sett lite svalare!

Timmarna rullade på och eftermiddagen passerade i tryckande värme. Aili låg under bordet i vardagsrummet, Modji under trädgårdsbordet, skuggat av ett parasoll och Husse och Matte slöade och höll med de jämnåriga grannarna om att det var plågsamt och förlamande varmt. Ingen orkade äta, alla drack vatten. Ingen var sugen på att flytta söderut eller att åka till Thailand. För stunden var det dvala och överlevnad som gällde. Husse och Matte tog varsin knäckemacka med ost till middag. Hundarna var desto hungrigare!

Eftermiddag gick över i kväll och solen sjönk snabbare än temperaturen. Vid sjusnåret började Matte känna att det var svalt nog att ta en lite längre promenad med hundarna. Det blev ingen powerwalk förvisso! Men en promenad på en timme med rätt bra fart trots allt och många stopp för nosande och revirpinkning! Det var ett tag sedan Lapskduon gick "Mossvägenrundan" och många tillfälliga hundbesökare har i semestertider traskat längs vägarna. Mycket information fanns att hämta! Iklädd kortbyxor och t-tröja började Matte trots allt svettas vartefter och började fundera över vad hon gett sig in på. Vid hemkomsten konstaterade Matte att det ännu var tjugotvå grader ute. Något ögonkast på termometern hade Matte inte kastat innan promenaden. Då hade den nog inte blivit av. Men nu var det ändå betydligt svalare än under eftermiddagen! Allt är som sagt relativt. Kroppen vänjer sig väl vartefter. För trettio år sedan var fyrtio grader i Turkiet inget stort problem för Matte. Men det var då. Hundarna och Matte fick en bra och trevlig promenad tillsammans i kvällningen tack vare att Matte inte kollade termometern innan. Hundarna valde att ligga utomhus hela kvällen och fick tjatas lite på för att gå in vid midnatt. Det var varmt överallt, men aningen svalare utomhus. Relativt sett alltså.

Klicka för större bild. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)