Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SIGNE SVENSK MÄSTARE!

2014-06-09

söndagen fick Matte ett glädjande SMS:

Nástidottern Gátchis Juoksanáste Lahji / Signe tävlade i Mora på helgens Lapphunds-SM i olika grenar. Signe vann lydnaden och blev svensk Lapphundmästare i lydnad!

Så här skrev hennes matte på FB: 
"Rolig dag idag. Signe blev svensk lapphundsmästare i lydnad."

Ett stort GRATTIS till Signe med matte och tack för att Du tagit så väl vara på Nástis dotter! Signe är i övrigt en mycket duktig spårhund och väldigt vacker med ett svenskt utställningschampionat. Brain and beauty. Som hos mor hennes.

Signes kullbror Mánnu har nyligen parat Njarga Caana och förhoppningsvis blir det en kull fina valpar i Danmark. Lapska som gillar att jobba.

Här hemma tog Matte en långpromenad med hundarna i området under förmiddagen. Innan det hunnit bli för varmt. En social promenad blev det. Då det var fullt med folk i stugorna och ute på vägarna. Det var första gången som Matte tog en promenad med hundarna körande sin "promenadskoter", av Matte kallad elmoppen, en söndag. Tidigare turer har skett på vardagarna och med endast enstaka möten med bilister.

Matte fick många frågor om vad som hänt med Matte och om hur fordonet fungerade. Aili var överlycklig över uppmärksamheten! Men fick inte kasta sig över folk. Måste först sitta fint och vänta på att de mötande tog kontakt. Inte lätt. Det går att träna hund även sittande och lätt handikappad. Varje promenad är hundträning med Aili i denna ålder. Det är därför Matte väntar med att få höften utbytt till efter sommaren. Aili behöver mycket träning i vardagslydnad. Regler och ramar för hur man uppför sig skall etableras. Matte måste hinna lägga en stabil grund för Aili att stå på framöver. Att få Aili att inte kasta sig rätt ner i diket med jämna mellanrum, sittande, tränar även Mattes muskler i vänsterarmen. Kanske "gäddhäng goodbye"? En fåfäng förhoppning förmodligen. 

På grund av värmen kunde Matte inte intervallträna och Aili hittade mycket längs vägen som hon ville undersöka närmare. Matte skall testa andra sätt att få henne att avstå från dessa tvärstopp och kast  åt sidan. Nu menar Matte inte stopp för toabestyr. Aili är ung och nyfiken och får stanna upp och nosa ibland. Men inte uppträda som om hon var okopplad. 

Hundarna var väldigt nöjda efter turen och slappade i skuggan en stor del av eftermiddagen därefter. Matte planterade blommor i blomlådorna och Husse städade sin bil.

En bil stannade på vägen utanför. Huset mitt emot är till salu. En person klev ur och tog kontakt med Husse för frågor om huset. Fick till svar att det nog just sålts. Varpå Husse i sin tur fick till svar: "Men så synd! Annars hade du kunnat få MIG som granne!"  Husse kände igen personen som en så kallad kändis. Husse missade uppenbarligen att visa sig imponerad. 

Antal kommentarer: 1

2014-06-11 13:00:36 - Anette och Signe

Tack för denna härliga hund :)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)