Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FILMEN "SAMEBLOD"

2017-03-24

 

Sameblod
2016 ‧ Dramafilm ‧ 1h 50m
Sameblod är en svensk dramafilm från 2016 i regi av Amanda Kernell, som hade svensk biopremiär 3 mars 2017. Långfilmen bygger på kortfilmen Stoerre Vaerie som kom 2015 och utspelar sig när huvudpersonen Elle Marja är vuxen. Wikipedia
 
Släpptes första gången8 september 2016
 

SAMEBLOD 

Drama 1 timme 50 minuter

Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster. Hon ska snart ta över som renskötare i familjen men drömmer om ett annat liv. Efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan bestämmer sig Ella Marja för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

Presentation av SF.

Här nedan finns recensionen i Svenska Dagbladet, klicka på länken:

https://www.svd.se/sameblod--briljant-i-sin-forstaelse-for-hur-fortryck-fungerar

Denna film är kritikerrosad och jämförs med filmen "Pianot". Den är belönad ett flertal gånger utomlands. Den hade premiär på en mindre biograf i Stoskholm, men publiktillströmningen var så stor att den nu visas över hela Stockholm och även i förorterna!

Får ni en chans så se den! Det gjorde Husse och Matte. Får ni en chans så se den!

I slutsenen ser man snabbt två hundar ha dragkamp, där en av dem såg ut som en rätt långhårig Lapsk eller en Lapskkorsning. Matte hann inte riktigt med att se så noga.

Filmen är historisk och skildrar den förnedring som samerna utsattes för under 1930-talet när forskare gjorde en kartläggning av den samiska befolkningen, genom att mäta deras skallar och fotografera dem nakna, samt registrera dem. Samerna/"Lapparna" ansågs ha hjärnor mindre utvecklade än den svenska befolkningen. I nomadskolan där barnen bodde hela terminer långt från familjen, bestraffades de om de talade det enda språk de kunde - samiska! De fick hårda slag över fingrarna om de inte talade svenska.

Den samiska befolkningen skulle försvenskas/förnorskas och både språk och kultur gömmas undan. Så var det långt in i vår tid. Matte fick lära sig i skolan, vilket inte alla fick! Många växte upp utan anknytning till vare sig språket eller kulturen. Ett språk som många av deras ättlingar nu får lära sig på universitetet, då familjen blev ett "lyckat exempel" på försvenskningen/förnorskningen.
 
Den hundras hos vilken vi är många som vill värna om och bevara arbetsegenskaperna, drabbades även den indirekt av denna förnedrande syn på den samiska befolkningen. Rasen höll på att försvinna, då hundar inte längre användes så frekvent inom renskötseln och raserna blandades upp.
 
För Matte är det självklart att den som har en Lapphund med sitt ursprung hos den samiska befolkningen och inom renskötseln, även bör ha kunskap om folkets historia. Då hundarna är en del därav. Ett folk som kränkts och förnedrats såsom varande en av världens ursprungsbefolkningar.
 
Har man en Lapphund har man en del av den samiska historien. Den samiska historien, kulturen och ett intresse för detta borde följa med intresset för samernas hundar.
 
Okunnigheten är skrämmande stor hos många i den svenska befolkningen. Huruvida skolelever numera får lära sig om vad som skedde på 1930-talet med samerna, vet inte Matte.
 
Filmen känns viktig.
 
Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)