Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI LEVERERAR

2017-09-28

Onsdag.

Aili var trött. Jättetrött efter att ha genomfört en träningstävling som kursavslutning, med ett mycket bra resultat. Man presterar inte så snabba och så säkra korrekta markeringar helt gratis. Natten efter sov Aili tungt Mycket tungt och mycket fanns för hjärnan att bearbeta uppenbarligen! Aili drömde. Matte skulle ge mycket för att få reda på vad hon drömde! Mitt i natten vaknade Matte av konstiga ljud och spöken från Nástis sista nätter vaknade till liv. Matte tvärvaknade i beredskapsläge! Satte sig klarvaken upp i sängen! Bara för att konstatera att båda hundarna sov mycket djupt och lugnt. Men sekunden innan Matte tände sänglampan hördes de nyss så konstiga och skrämmande ljuden som ylanden kombinerade med småprat. Ylanden som sjungna från ett sånghäfte, om ni förstår hur Matte menar. Melodiska ylanden följande skalor, som nynnanden fallande och stigande. Väldigt speciellt och något försökte väl den ylande hunden förmedla där hon befann sig i sin dröm. Med stor säkerhet var det Aili som ylade, trodde Matte. 

Klockan halv sex startade grannen motorcykeln och Matte väcktes igen, men inte hundarna. När Matte sedan somnat om väcktes hon åter av ylanden! Denna gång var det långa och klockrena vargylanden! Nu kändes det mer osäkert vem som egentligen ylade! Husse hade hört in till sitt sovrum och flög ur sängen, säker på att vargen stod utanför! Matte tvärvaknade för att finna Aili på fötter utnaför bädden tittande på sin djupt sovande mamma Modji. Att det inte var vargen stod snart klart, då ingen varg fanns utanför huset vad Husse och Matte kunde se. Var det Modji eller Aili? Eller var det vargen som suttit på berget bakom sovrummet uton synhåll för Husse och Matte? Fan vet  när det kommer till kritan. Allt får man inte svar på, men ett fantastiskt och långdraget ylande var det icke förty. Inte alls som ylandet tidigare under natten.

På kvällen tränade två Lapska tikar och fyra Lapska hanar samt en Springertik i Täby gamla kommunalhus, som är under demontering/rivning. Alla hundarna låg uppbundna i det gamla tryckeriet som var Husses arbetsplats under många år. Nu är alla rum tömda och rivningsarbetena pågår runt om. Gruppen tränade mycket effektivt och samtidigt som ett ekipage kunde söka igenom hela källarplanet tomt, utan någon utplacerad figrurant, kunde ett annat ekipage träna på entréplanet.

Matte hade redan innan träningen körde igång en plan för vad Aili behövde träna på inför lagtävlingen. Varför ett lämpligt ställe letades fram för att arrangera söket på ett bra sätt. Matte ville att Aili skulle få fynda tre figuranter gömda nära varandra. Bakom köket fanns flera mindre utrymmen där dörrarna ännu fanns kvar och i två små skrubbar intill varandra gömdes en figurant i vardera utrymmet. Ett par meter tvärs över en liten öppen golvyta fanns ett fönsterförsett litet avskiljt utrymme som en kiosk? där en tredje figurant placerades.

Aili sattes i arbete i gången alldeles utanför tryckeriet där hundarna var uppbundna. Hon fick frisöka och jobbade sig bort mot matsalen. På vägen möttes hon av en oväntad störningsfigurant som gjorde allt för att stressa Matte till okoncentration! Aili kom av sig och hälsade på denna uppdykande person lite undrande, Träningskompisen verkade aningen konstig så Aili återgick till arbetet klokt nog. Matte lugnade den upphetsade figuranten som tappat bort sina kompisar och jobbade vidare även hon. Aili var mycket snabb med att skallmarkera mot den första stängda dörren när hon nådde fram, där en figurant var gömd i en skrubb. Aili släpptes in och belönades på vägen ut. Hon sattes i arbete igen och hade redan klart för sig att bakom dörren intill fanns ännu en figurant att skälla ut för utdelande av lite mer godis. Mycket säkert och snabbt jobbat! Efter avslut sattes Aili åter i arbete och fångade genast vittringen från det lilla glasrummet mitt emot. Här var gömstället betydligt otätare och vittring sipprade ut på fler ställen än vid dörren. Genom springor längs glaspartierna kunde vittring komma ut och sprida sig åt olika håll i rummet, vilket tvingade Aili att fånga olika vittringsstrutar och sortera upp exakt var vittringskällan var placerad. Hon fångade vittringen både högt och lågt, men kom till ett beslut och skallmarkerade vid hörnan där det fanns både glasruta och dörr. Matte var mycket nöjd med att upplägget fungerade och Aili levererade och visade att hon kunde separera de tre olika vittringarna från varandra. Som vid luktletande kvällen innan jobbade Aili mycket ambitiöst och noga, snabbt och säkert. Duktig Aili! Som eventullt har löp på gång av killarnas reaktioner att döma. Så kanske var de den där vargkillen som söker upp löptikar i trakten, som ylade utanför husknuten.....

Tack alla för en trevlig och effektiv träningskväll!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)