Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STATUS QUO

2020-11-14

Fredag.

Först hette det från Telia att fiberkabeln skulle vara lagad SENAST 11.11.2020 klockan 13.00. Vilket inte entrepenören hade en aning om och hade ännu inte fått "ärendet på sitt bord". Därifrån kom senare ett löfte, till fler än Lapskflocken! om att allt senast skulle vara klart "innan veckan är slut, men det är ett STORT jobb och fibern måste blåsas". Fredagen gick och ingen så mycket som petade på de två kabeländarna liggande i varsin infart. På vardera sidan om den branta uppfart där en lastbil välte och förorsakade kabelbrottet och internetförlusten, för mer än en vecka sedan.

Vid ny telefonkontakt fick Husse med flera veta att "på måndag skall det vara klart - men det är ett stort arbete". En brasklapp lämnades utifall att.....  Typ.

Så Lapskflocken med flera lever nu med mobilsurf, alternativt mobil svajig router för internetuppkoppling och ingen TV. Lapskflockens alternativ är svajig mobil router som släpper kontakten med världen utanför då och då och TV i Husses lilla padda. Uppstöttad på två tjocka böcker precis framför näsan på soffbordet. Som  tack och lov är i gammal hederlig soffbordshöjd och ingen liten yta lämplig som fotpall!

Matte har länge förvånats över dessa användarovänliga soffbord av continental modell, omöjliga att sitta och fika och äta tårta eller fredagsmys med tacos vid  utan att lägga maten i knät, på magen eller bysthyllan. Matte har provat och spillt och tvingats sitta på tvären för att nå kaffekoppen där nere vid golvet. När höfterna blivit stelare och stelare innan de byttes ut. Nu är Matte i generationen mormor eller farmor, vilket hon inte är och för er som är unga är det kanske inget problem. Men det finns ju oftast ett köksbord eller köksö att slå sig ner vid. Höga barstolar kan dock bli ett problem... 

Men snart finns det väl inga gamlingar kvar, när allt fler åter avlider i rask takt. 42 dog sistlidna dygn. Även icke gamlingar. Smittan finns åter på äldreboenden. Grannen, som Husse besökte på distans och en mycket kort stund, kort innan grannen insjuknade i en rejäl förkylning med hosta, fick ätnligen sitt provsvar. NEGATIVT- inga spår av Covid-19."  En stor lättnadens suck ekade mellan bergväggarna bakom de båda grannhusen.

Lapskflocken lever på i sin vardag. Matte tar powerwalks med hundarna i området. Husse går skogspromenader med hundarna. Efter rengöringen av Modjis svartkletiga fötter efter onsdagens träning, måste halkskyddsmattan i duschkabinen slängas. Den var totalförstörd. Utan halkskyddsmatta vill inte Husse och Matte nyttja duschen av säkerhetsskäl. En ny sådan måste införskaffas och kunde lokaliseras till en butik en timme hemifrån. Belägen ute på landsbygden och inte i något välbefolkat köpcentrum. Lapskflocken steg upp i ottan och hängde på låset. Nästan ensamma kunde Husse och Matte nu även bunkra diverse annat som fattades i stugan och några julklappar kunde inköpas. För första gången nyttjade båda munskydd, då man funnit partiklar av Covidvirus i ventilationen på KS. Det är alltså troligt att viruset även sprids i luften. I serveringen var det tomt och allt var extremt väl anpassat för att hindra smittspridning. En god och mycket tidig lunch avnjöts i ensamhet innan hemfärden. Ett sista besök i butik innan jul kanske.

Trädgårdsarbete och utevistelse blev det sedan för hela flocken resten av dagen.

På FB kunde en intressant och viktig tråd följas. Angående att många köpare av Lapsk Vallhund förefaller okunniga och ointresserade av att ta reda på fakta kring föräldradjurens hälsostatus, när de köper valp. Fysiska såväl som mentala status. Många efterfrågar inte bruksegenskaperna trots att de köper en valp av en arbetande hundras?! Förefaller bara vilja ha en hund som ser ut på ett visst sätt?! Eller som duger till att promenera med i skogen eller i fjällen?! Utan tankar på mental stimulans vill man bara ha "en robust hund att ha med på promenader i skog och mark".

Om detta efterfrågas tillräckligt idogt är risken stor att rasen utarmas till att bli en robust sällskapshund bland många andra! 

Vad som sker nu är att alltför många köper en ras de inte vet så mycket om. En individ med fysiska och mentala, tidigare kända och mindre önskvärda egenskaper hos något eller båda föräldradjuren, som man inte tagit reda på innan köpet. Man får en hund som inte lever upp till förväntningarna. Hur nu de såg ut. Man får för mycket hund för behoven och önskemålen. En hund som kräver mycket mer än förväntat. Eller - en hund som fysiskt / mentalt inte förmår prestera vad man förväntat. Det blir fel åt alla håll, när man som valpköpare inte tar reda på alla fakta som finns att få innan ett valpköp.

Bra att detta lyfts och äntligen diskuteras öppet.

Matte gick i skogen och i fjällen och paddlade även vid Grövelsjön med sin lilla Dvärgpudel. Det gick alldeles utmärkt! Men även hon behövde mental stimulans och fick det genom trickträning/cirkuskonster! Då för femtiotre år sedan. Vad Matte inte visste då var att rasen var behäftad med ärftlig ögonsjukdom. Mattes första hund började få sämre syn redan vid sex års ålder och blev sedan blind. Hon levde vidare med anpassning till hennes situation och hon blev tolv år gammal. 

Köper man en valp med en förälder med ett känt ärftligt "minus" får man inte räkna med att den andra förälderns alla "plus" tar över. En A-höft och en C-höft ger inte per automatique en B-höft. En valp kan lika väl bli en kopia av sin far som av sin mor. Inte en god mix med det bästa från båda. Tyvärr.

 

 

Antal kommentarer: 1

2020-11-14 18:30:03 - Anneli med LVH

Så synd vårt Lapska Vallhundsforum inte finns kvar längre;(. Där sparades trådarna och man kunde går tillbaka och läsa mycket hundnyttigt och även vi som inte har FB kunde vara med och diskutera.
Fick tråden du skriver om på FB i urklipp av en vän. Har stridit för detta i sååå många år utan att få gehör vare sig hos special eller rasklubb. Ska det behöva gå för långt innan folk får upp ögonen? Vad är problemet med att ställa KRAV på våra uppfödare? Kommer aldrig förstå det.
När jag nu senast var ute efter valp. Mailade jag till flertalet "uppfödare" som väntade valpar.
En ifrågasatte jag varför de avlade på ED och har fått beklämmande svar.
Varför inget MH/BPH svarade flertalet att deras hundar har jättebra mentalitet men det har bara inte blivit av , eller så har tiken precis börjat löpa när det var dags för beskrivning...
Någon gjorde en mor-son parning och när jag frågade om det skulle bli avelsförbud på kullen fick jag till svar att de skulle bara säljas som sällskapshundar . Två av dem såldes upp till
renbetesland... Deras avkommor kanske kommer inmönstras i framtiden då vi tyvärr har en öppen stambok här i Sverige ( något endast rasens ursprungsland Finland borde ha ) BASTA!
Sätt KRAV på hälsostatus och mentalstatus på våra avelsdjur! Det gynnar I N T E vår älskade ras som det är och har varit!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)