Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DATORSÖK

2016-03-22

Måndag och fortsättning på varannandagsvädret eller för-eftermiddagsvädret snarare! Snö-tö-snö-tö och så minusgrader på natten. Halka, modd, blask och blött, vitt och vackert! Omväxlande är bara förnamnet! Långtåkigt är det icke.

Matte tog på sig vandrarkängorna för en långpromenad med hundarna i gråvädret på snömoddiga vägar. Fullständigt öde låg området. Inte ens en enda av alla katter syntes till, inte ett rådjur, inte ens en bil! Slirigt var underlaget och sengånget, det kändes i benen då benen inte kunde slappna av det minsta, för att parera stegen där fötterna slirade i den blöta modden. Trots grova sulor saknade Matte GREPPET ! Ett steg fram och ett halvt tillbaka och så lite förskjutning i sidled. Men på något konstigt sätt var det en behaglig promenad icke förty. Känslan när man sedan kom in och tände i kaminen och bryggde en mugg kaffe fulländade det hela. Lapsktrion bredde ut sig och torkade fötterna i brasvärmen.

Matte ägnade sig sedan åt sökarbete. Rubriken kanske kan förefalla missvisande, då Matte inte sökte efter sin dator. Den är stationär i Mattes "arbetshörna" med brasvärmen i ryggen och utsikten över husets framsida och vägen till vänster. I sällskap av hundarna som oftast är samlade på sälskinnet framför kaminen, som ensam står för uppvärmningen av stugan. 

Sökarbetet bestod i att lokalisera det Optigentestcertifikat som tillhör den egna hanhunden Mánnus far Parku /Huraus Bargu. Mánnu planeras bli pappa i sommar och för att hans och den Nederländska partnerns valpar skall kunna registreras i Nederländerna, krävs inte bara att Mánnu anses "fri genom fria föräldrar". Man kräver i vissa andra länder att få se intygen från Optigen gällande båda Mánnus föräldrar SAMT resultat från en nyligen genomförd ögonlysning av Mánnu! Vid hur många svenska parningar på Lapsk Vallhund har avelsdjurens föräldrars Optigentestresultat på papper efterfrågats, samt pinfärska ögonlysningsresultat krävts av SKK för att få registrera valpkullen. En retorisk fråga. Då detta inte krävs. Snarare -  vid hur många parningar på Lapsk Vallhund har valpköparna krävt att båda föräldradjuren Optigentestats/sagts vara "fria genom fria föräldrar" SAMT ögonlysts högst ett år innan parningen skett? Hur många av föräldradjurens ägare har ansett detta nödvändigt?

Olika krav och olika tankegångar för rasens bästa i olika länder. 

När Matte fick detta efterfrågade  scannade papper från Finland hade Mattes egen dator kraschat. Varför det fanns att söka någonstans i Husses dator. Husse och Matte sparar på olika sätt enligt högst egna system, så inte var det lätt! Men den som söker finner och så även Matte. Parkus Optigentest finns nu att beskåda på J-kullens sida. Nástis Optigentestresultat scannades och båda dessa dokument finns nu hos tikägaren och borgar för att en valpkull framöver får registreras i Nederländerna. Nástis dokument ligger på hennes egen sida på denna hemsida.

En annan förfrågan gällde nytagna foton på en av Matte uppfödd hund. Det förekommer inte många "uppställda" utställningsfoton på hundar uppfödda hemma hos Matte och Husse. Däremot bilder tagna på lagtävlingar och under olika typer av träningar och andra hundaktiviteter. Hellre det än tvärtom! Men ibland kan det ju vara intressant att se en hund uppställd och framför allt i stillhet. Proportionerna är inte alltid korrekt återgivna, när man fotar en hund under arbete, stående rakt upp och ner med kameran högt ovan hunden. Lapska taxar blir det lätt, sedda lite från ovan eller tvärtom. Hunden fotas från marknivå när hunden själv befinner sig högt ovan marken!

Ute föll snön envist. Ymnigt alternativt flyktigt. Det frös på och mer minde vädret om en annalkande julhelg än en påskhelg.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)