Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DUKTIGA NÁSTIBARN

2014-07-15

Dagvill har Matte blivit! Totalt. Här finns inga helger när Husse har semester. Alla dagar är lediga dagar och Matte frågar sig hur detta skall gå när även han blir pensionär.....  Om inte förr så kommer gaggigheten att framstå som besvärande. De senaste inläggen är nu korrigerade vad gäller dagangivelser, men Matte förmodar att ni, kära läsare, inte bryr er det minsta om vad som gjordes med hundarna exakt vilken dag.

Nástibarnen har gjort bra ifrån sig i helgen! Dottern Signe (Gátchis Juoksanáste Lahji) tävlade i lydnadsklass 2 och fick 174 poäng och erhöll därmed titeln LP2. GRATTIS! Hennes son tävlade i ettan och blev uppflyttad. Härligt när arbetslusten går i arv i flera generationer. Nástisonen Epic ( Gátchis Átjájuoksa Adja) tävlade rallylydnad i Mästarklass och fick sin första pinne där med 73 poäng. GRATTIS! Fantastiskt! Duktiga mattar som tar tillvara ett bra material och jobbar med dem på flera olika sätt. Stort tack från Husse och Matte!

I går, måndag, gjorde Lapskfamiljen ytterligare en skärgårdstur med bilen. Solen sken och dagen såg ut att bli fin. Över den ena bron efter den andra mellan öarna, rullade bilen österut. I Furusund ligger det anrika Furusunds Värdshus och hit for Stockholmarna med ångbåt när det begav sig. I litteraturen förekommer platsen lite här och där, då författare gärna vistades här. Furusundsleden går här och gigantiska Finlandsbåtar passerar i det smala sundet som skurits mellan fastlandet och Yxlan. 

Husse och Matte intog en måltid på värdshusets terass, bakom kustbevakningens hus på kajkanen. Många segelbåtar passerade och både finsk och polsk flagga och märkning i seglet kunde ses. Hundarna hade det bra i bilen i skuggan under urgamla lönnar och med en trädgård intill för lite underhållning.

Färden gick vidare med färjan ut till Ylan och direkt vidare till Blidö, som ligger ytterst mot större och öppnare vatten. Här var nybyggnationen stor och vad som hänt med strandskyddet undrade Matte. Nybruten mark ända inpå stranden och nya hus i villastorlek  hindrade allmänheten att få vattenkontakt. I Norrtälje Kommun förekommer det tydligen fortfarande att man tillåter nyetablering ända ut i vattnet. Privata bryggor. Privata stränder. Matte hittade en "ångbåtsbrygga" som var allmän och lyssnade till lite vågskvalp. Ett besök gjordes vid Blidö kyrka och här i omgivningarna fick hundarna en promenad.

Efter att ha konstaterat att Blidö har väldigt många stora och nybyggda hus med sjötomter, for familjen tllbaka till Yxlan och körde från färjeläget i norr, längst ner till den sydliga spetsen på den långsträckta och smala ön. Här var det en helt annan stämning. Som i hög grad tilltalade Husse och Matte. Mer ursprunglig bybebyggelse med åtskilliga skärgårdsbyar utspridda över ön. Några gårdar med djur och betesmarker bröt av mellan hussamlingarna. Välhållna hus bebodda året runt eller endast sommartid. Soptunnorna skvallrar med sin märkning. Ett friluftsmuséum minnande om forna tider. Men på riktigt och helt autentiskt, tack vare en känsla hos husägarna för att bevara det gamla och renovera försiktigt. Åk gärna hit och titta! 

Molnen hopades allt mer ju närmare fastlandet familjen kom. Kort efter det bilen rullat av färjan tillbaka i Furusund började det droppa. Tillbaka gick färden över alla broarna och regnet det bara tilltog. För att nästan avstanna lagom till familjen kom hem. Husse kunde ta en långpromenad med hundarna efter allt stillasittande.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)