Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VARFÖR SÅ MÅNGA FELKÖP?

2019-11-25

Söndag.

Matte iklädde sig hundförarbältet, gjorde fast de två kopplen, greppade stavarna och tog med sig Modji och Aili på en powerwalk med intervallträning i området. En grå och fuktig söndagförmiddag var det rätt ödsligt i fritidshusområdet, vilket passade Matte perfekt. Målet var att hålla igång minst i en timme i god fart och området är mycket kuperat, vilket innebär att man går uppför backar och nerför backar. Långa och sega och korta och branta. Många hus ligger uppe på bergknallar med endast branta trappor hela vägen fram. Kallade "örnnästen" i mäklarannonser. Några hundmöten blev det och de två Lapska uppförde sig fint, trots att de vid något tillfälle blev utskällda av ett par mötande hundar. Matte höll full fart förbi och Lapskduon kände trycket bakifrån! Mattes fingrar blev varma vartefter och jackan öppnades, Matte öste på och njöt av att äntligen kunna igen! För ett år sedan kunde Matte knappt gå alls. Gick så få steg som möjligt med stor smärta. Vågade inte hoppas på en andra lyckad höftoperation, då många inte alls lyckas så bra. Men nu kan Matte gå som i sin ungdom, nästan. Vilket hon är djupt tacksam för och njuter av varje dag som gåapparaten fungerar så här bra. En protes varar inte för evigt. Att kunna ge sina hundar dessa promenader igen gör Matte glad! Återvände hem gjorde Matte och hundarna efter en dryg timmes raskt gående.

Något som gör Matte allt annat än glad är att det är ännu en Lapsk hane utannonserad på Blocket och på FB. En mogen herre som behöver nytt hem där han kan få vad han behöver.

Kopierat från FB:

"Tyvärr kan vi inte längre ha kvar Balder (Obbolalägdans Viktor). Finns det möjligtvis någon här som kan ge honom de förutsättningar som han behöver? Han är en helt fantastisk hund som förtjänar ett liv ute i naturen med någon som kan ha honom som följeslagare. Skriv gärna PM för mer info."

Kopierat från Blocket:

 Lapsk vallhund hane söker nytt hem

5 000 kr
Beskrivning
Balder är en lapskvallhund på 5,5 år. Tyvärr måste vi hitta ett nytt hem till honom pga ändrade förutsättningar. Egenskaper: Okastrerad Frisk Stamtavla Pappa till tre fina kullar Balder är väldigt snäll och lugn. Fungerar bra att ta med till jobbet, han kan ligga tyst och stilla i timmar. Sen kan han komma igång, vara kvick, aktiv och uppmärksam. Man beskriver honom bäst som en alfahanne. Han är väldigt stark i sin vilja, och vi tror att han behöver komma till ett hem utan andra djur där man är hundvan och kan ge honom den tid, uppmärksamhet och aktivering han behöver. Han har väldigt mycket att ge! Vår önskan är att en ensamstående, van hundförare kan ta sig an Balder. Ring gärna för mer information.

 

Finns det någon här som kan eller känner någon annan som kan ta över en kille som behöver ett hem, där man vet vad en Lapsk Vallhund är? En hund som skall ha mycket energi och motor för att fungera inom renskötseln! 

Varför råkar så många hanhundar i en så liten ras som Lapsk Vallhund ut för att de hamnar i fel hem från början? Att de missförstås för vilka de är som rastypiska och arbetsglada, energiska och självständiga hundar, avlade för att kunna jobba inom renskötseln. Även tikar hamnar i denna situation.

Även Lapskkillar födda här hemma har hamnat fel från början och har behövt få nya hem tyvärr. Men sitter man och förklarar vad en Lapsk är vid en fika en hel eftermiddag och den intresserade sedan frågar om rasen är skällig och kan dra på vilt, förstår man att det finns valpintresserade  som slår dövörat till för viss information, då man redan har bestämt sig. En Lapsk skall man ha. Utseendet tilltalar. Det man vill ha hittar man så småningom. Någonstans. Som uppfödare riskerar man att få de svar man förväntas vilja ha, när man intervjuar rasintresserade.

Men hundarna hamnar fel från början och mycket hund är det. För mycket kan det bli. Smarta, självständiga och problemlösande hundar  är inte för alla. Oönskade beteenden är inte något alla kan hantera med uppfostran och utbildning. Man måste vara smartare och steget före när man vill leva i harmoni med en Lapsk. Ursprungliga raser av olika slag har ofta födgeni när det gäller att försörja sig och det finns ett överlevnadsvärde i detta. De tillgodogör sig näring lättare än många andra ofta. Islandshästar kan utvinna näring ur fjolårsgräs, vilket inte ett halvblod kan. Än mindre ett fullblod. Många Lapska har väldigt lätt att lägga på hullet. En Lapsk är inte alltid som andra raser. 

Snart står det nybakade och nyglaserade pepparkakor framme  på bordet i den lilla stugan i skogen. Det är inget man rör när man är hund. Det ver Modji och Aili. Det har alla hundar här vetat före dem sedan de var små. Husses och Mattes mat rör man inte. Inte sin mammas heller. Inget på bordet eller bänken i köket rör man när man är hund. En självklarhet tycker Husse och Matte. Så även hundarna i flocken. Hur matglada och hungriga de än är. Flockregler hörsammar man. Inget konstigt med det.

 

Antal kommentarer: 7

2019-11-25 15:42:56 - Lena

Haha, har en viss ung hane här hemma som i helgen för första gången tog för sig av människomaten, en halväten macka som lillhusse lämnat på sin plats när han behövde gå från bordet en kort stund. Frågan är vem som blev mest förvånad, jag eller hunden som helt uppenbart inte tänkte på vad han gjorde. Tror inte det kommer ske igen dock Annats är han mest kräsna jycken jag har haft, hoppas på att det släpper snart så jag slipper berika maten med rapsolja för att han inte ska se ut som en vinthund

2019-11-26 05:24:00 - Eva

Bra skrivet när det gäller valpköpare som inte tar reda på vad de får. Jag blir så ledsen när man läser om dessa omplaceringar där det är uppenbart att köparna egentligen vill ha en söt leksakshäund som man kan ha som prydnad. Jag tycker inte man kan ha en hund, i synnerhet en lapsk, på jobbet hela dagen och tro att den inte behöver få utlopp för sin energi. Det finns inget roligare än att få jobba med en läsk och se hur lycklig den är. Tack för en underbar hund med så mycket energi och villig att arbeta samtidigt som hon har en av-knapp. (inlove)

2019-11-26 06:51:48 - Marianne

Lena:
Du reder nog ut att förmedla flockens regler till ungtuppen! Ibland får man "gillra fällor" för att vara förberedd och steget före. För att tydligt kunna förklara vilka husregler som gäller. Mattjuvar är inte välkomna och hundarna gör ingen skillnad på vad som är lämplig och rent farlig föda för dem som hundar. Som deg på jäsning, choklad och en hel del annat. Ett allmänt förbud mot att stjäla sina flockmedlemmars mat är enklast för hunden att förstå. Man skall inte behöva vakta sin mat mot flockmedlemmarna. Vare sig man har två eller fyra ben. Han lär sig säkert!(heart)

2019-11-26 06:57:25 - Marianne

Eva:
Tack!
Ofta tror jag att man hör det man vill höra. Det som bekräftar det man fastnat för när man initialt läste om rasen. När man sedan får höra om självständighet, lättskallad och god problemlösningsförmåga, uthållighet i arbete och mycket motor förtränger man den informationen. Den passar inte in. Tyvärr jämför man också ofta med den Schäfer man haft och klarar man av att vara Schäferägare kan man sedan ha vilken hund som helst. Som vore Schäfer en norm för att "värre kan det inte vara". En Lapsk är inte alls värre. Bara väldigt annorlunda. Det är man inte beredd på. Samt att rasen är så heterogen. Man har träffat en Lapsk och tänker att alla Lapska är kopior. Det är de inte.

2019-11-26 08:12:01 - Lena

Haha ja det är vad som sker här nu, riggade situationer. Är helt säker på att det var rent reflexmässigt när han nöp mackan, han såg helt förvånad ut själv, men nu ska det stämmas i bäcken här, en gång är ingen gång, två gånger en vana, så här ska det inte ske en gång till

2019-11-26 09:17:24 - Marianne

Lycka till! (inlove)

2019-11-26 18:40:27 - Anneli med LVH

Ja hur många "mindre rätt köp " görs inte i hundvärlden, på våra stackars hundars bekostnad:(. De får ju tyvärr inte själva välja. Fel kan de alltid bli men alldeles för lätt att bara "sälja vidare" när något inte passar. Det är ju både uppfödarens och den tilltänkta hundägarens f-b ansvar att se till att göra sitt yttersta för att det ska bli så bra som möjligt för alla. Köper man en hund köper man även ett "lifetime commitment" anser jag. Tyvärr säljs ju de flesta Lapska idag som "robusta sällskapshundar ", många med mycket fel information av flertalet uppfödare. Har tyvärr fått höra en hel del under årens lopp. Sorgligt;(. Vi har ju inte heller många uppfödare i rasen i Sverige som själva "tränar/arbetar" med sina avelsdjur så det mynnar väl ut till att de blir "soffsällskapsvandringshundar" framledes ;(.
Denne stackars redan nu tyvärr överanvända hane(i avel)du skriver om Marianne har ju fått vandrat runt en del den senaste tiden och fått bytt flockar. Var han inte en visit upp i Sameland oxå nyligen? Kanske blev någon kull där oxå som inte registrerats.
Sorgligt att det inte finns mer lagar och regler kring hunderiet och hundaveln.

Det håller ju på att gå överstyr alldeles!

//Anneli m LVH
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)