Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

APPROPÅ HUNDÖVERVIKT

2019-04-05

Den här artikeln fick Matte i ett utskick från Brukshunden i går. Klicka på länken och läs!

Kopierat från inledningen av artikeln.

"Redan vid en lindrig övervikt ser man förändringar i hundars ämnesomsättning. Det visar en helt färsk doktorsavhandling av Josefin Söder."

Torsdagen fick bli en hemmajobbardag med njutande av våren för Lapskflocken. Husse tog den vanliga morgonpromenaden med hundarna till brevlådan och från förmiddagen tillbringades dagen utomhus med vårarbeten. Husse klöv ved och Matte beskar buskar för att rensa bort det som torkade i fjol. Hundarna alternerade mellan det stora torkade renskinnet (vuxen ren) utbrett på altanen och olika platser på tomten. De låg och njöt av solvärmen. Vid ett tillfälle lyckades Matte trassla in sig och fastna, när den stora vresrosen Hansa skulle hindras från att riva staketet mot granntomten. Nätet var trasigt och rosen var taggig och allt det vassa häktade fast i Mattes jacka med greppvänligt tyg. Storm och mycket och tung snö har satt tydliga spår på flera ställen under vintern. Buskar har plattats till, grenar har knäckts och staket har tyngts ner. Inga tunga jobb och Matte får hålla igång med hela kroppen med varierade rörelser. Sekatörer anpassade för kvinnohänder och kvinnostyrka, med utväxling, gör jobbet enkelt. Matte lämnade alla avklippta grenar för nerklippning och bortforslning till en annan dag. Vila kroppen är Matte lite dålig på när hon kommit igång. 

Solen hade nått fram till hammocken vid vedbodväggen i söder. Matte slog sig ner och det var inte svårt att koppla av och bara njuta av nuet och varandet mitt i våren.

Slänten ner mot bäcken pryddes av krokusar som slagit ut till humlornas stora glädje! Krokusarna blir fler för varje dag och nu gläntar påskliljorna försiktigt på bladhöljet med sina gula knoppar, nästan utan stjälkar. Någon scilla har skjutit upp en blå blomma och fler är på gång. Aili hade lagt sig på bron över bäcken och såg ut att koppla av ordentligt, så här dagen efter träningen. Modji gjorde detsamma strax framför Matte, i kanten av gräsmattan. Det repetitiva ljudet från vedklyven bakom vedboden var nästan sövande, vore det inte för smällen av varje ivägkastat vedträ när det det träffade vedhögen. Växande vartefter på lastpallar utbredda i carporten, som bilarna fått överge. Kuttrandet från den ännu ensamma skogsduvan var ännu ett vårljud och snart återvänder förhoppningsvis den nya partnern. Ett par har delat Lapskreviret i flera år. Trots att duvhöken slog en av dem för några år sedan, bildades ett nytt par. Småfåglarna kivades och en första fjäril hade hittat till de vita krokusarna intill Matte. Som levde i nuet och njöt av sin trädgård. En pensionärs privilegium. I sitt tidigare liv som ensamförälder och heltidsarbetande med egna djur, räckte tiden bara till att hålla trädgården snygg och få vinterbehovet av grönsaker att växa. Nu njuter Matte av det som skapats under femton år på adressen. Björkarna som rycktes upp ur asfalt och grus på industritomter som smått sly, på hundträningar och kördes hem i bilen, har vuxit sig riktigt stora alla tre! För inte alls så länge sedan.....

Vinden tilltog mot eftermiddagens slut och skyar drog in. Så njutbart var det inte längre, när temperaturen även sjönk och både Husse och Matte var nöjda med dagens pensum av arbete. En kompostskruv behövdes till latrinkomposten och flocken drog till Arninge och beställde en dylik, samt uträttade fler ärenden. Fästinghalsband inköptes då Modji fått sin första.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)