Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI SJUKSKRIVEN

2022-04-09

Fredag.

För första gången under sitt trettonåriga liv är Modji sjukskriven. För ett par dagar sedan visade hon initialt att hon ömmade någonstans kring höger framben/fot när hon hoppade ner från favoritstolen. Matte kände igenom Modji och hittade ingenting svullet och inget som var ömt när Matte klämde och kollade. Efter några få steg gick Modji normalt, så även nerför yttertrappens fem trappsteg. På promenad visade hon ingenting. Matte tänkte att Modji bara landat lite tokigt på foten. I förrgår var Modji stel när hon vaknade på morgonen, men visade sedan ingenting, förrän hon åter legat i sin korgstol i uterummet och hoppade ner. De första stegen gjorde ont någonstans. Ännu en noggrann undersökning gjordes av hela framstället och möjligen fanns en lätt svullnad precis framför skuldrorna. På fredagsmorgonen hade stelheten tilltagit och något var ju helt klart galet. Nu gjorde Matte åter en undersökning, inkluderande böjprov som inte visade något avvikande. Dock hade svullnaden framför skuldrorna blivit mer framträdande. Som en avgränsad lårkaka och den ömmade inte alls när man klämde och kände igenom den.  Aptiten var god och allmäntillståndet gott, men något var ju inte som det skulle. Ett slag över ryggen på träningen i ondags, när Modji for som en skottspole mellan alla stora och hårda föremål i maskinhallen?

När klockan blev åtta och veterinärmottagningen öppnade gick det inte att komma fram på telefonen. Matte mailade och bad om hjälp. En stund senare lyckades Matte komma fram på telefonen och hade turen med sig! Den veterinär som under alla år haft koll på Mattes hundar och som nyligen seniorkollade Modji  jobbade extra och svarade! Ett ödém av något slag tänkte Matte och veterinären tänkte en blödning av någon anledning. Personalbrist på mottagningen gjorde ett akutbesök omöjligt och allmäntillståndet var som sagt gott, varför ett akut veterinärbesök på djursjukhus inte ansågs nödvändigt för stunden. Modji ordinerades smärtstillande och inflammationsdämpande över helgen och ny kontakt i början av nästa vecka. Modji skall vila och inte motioneras, bara rastas. Sjukskriven.

Flocken for iväg och hämade ut Modjis medicin och uträttade samtidigt några andra ärenden. Dagen tillbringades sedan i viloläge i stugan då det snöade ymnigt till och från, blöt snö som övergick i regn och sedan till snö igen. 

När dagen övergick i kväll lämnades hundarna hemma och Husse och Matte for iväg till en sporthall i kommunens centrum, för en fjärde covidvaccinering. Bara den gamla gymnastiksalen finns kvar av den skola som Mattes båda söner gick i de första skolåren. Denna byggnad revs inte, då den härbärgerar ett skyddsrum. Det var ju klokt. Som de sista besökarna på kvällen var det glest mellan besökarna utan köbildning. Husse och Matte var klara innan de egentligen skulle ha varit där och for vidare för att ta med sig hämtmat. Matte ville inte laga mat. 

Hemma väntade två hundgriga hundar och Modji kunde få sin tablett som skulle ges ihop med mat för magens skull. En om dagen och därför kunde hon inte få den tidigare, då frukosten redan var äten när medicinen hämtades. Matte gjorde en ny koll och tyckte att svullnaden krympt en aning och blivit fastare. Modji rörde sig helt normalt på kvällspromenaden.

En oro är det när en trettonåring plötsligt visar tecken på något avvikande. En dag i sänder.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)