Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VINTER BLEV VÅR

2015-01-03

Stormen Svea blåste förbi söderöver, men även Roslagen fick en släng av sleven. På fredagen blåste det mycket kraftigt hela dagen och under förmiddagen hällde regnet ner lite på tvärs. Husse och Matte hade ett ärende till Arninge och tog med hundarna för en kort promenad på halkfria trottoarer. 

Väldigt många andra hade också ärenden till Arninge och trångt var det! Trötta och uttråkade småttingar gav högljutt uttryck för vad de tyckte om realisationer! Som av någon outgrundlig anledning numera förkortas till SALE. Vad är det för fel på REA? Svenska och en bokstav kortare. Här är norrmännen ett föredöme!

Nåväl tiden led och till slut hade Husse och Matte fått tag i vad de sökte, viket hade kunnat ske vilken annan dag som helst utan REA. Tänkte bara inte på det.....  Husse blev hungrig och ville ha lunch. Matte sällskapsåt en ostochskinkmacka.

Under tiden föreföll den kraftiga vinden blåsa bort regnmolnen och när Husse och Matte var redo för att ta ut hundarna för en promenad, rusade de sista molnresterna bort över himlen och den lågt stående solen orangefärgade hela Arninge! Underbart! Lapskfamiljen traskade iväg bort genom industriområdet mot de marker som står näst i tur att exploateras. De gamla hästhagarna hörande till Hägerneholm. Tidigare benämnt stuteri. På Hägerneholms Stuteri innanför sina vita murar har det både fötts upp hästar och hundar. Här kunde man tidigare hitta en känd Dalmatineruppfödare och senare en veterinär. Några mindre bostadshus hörande till gården var utrymda, i andra bodde familjer kvar. Frågan är hur mån om kulturarvet Täby Kommun är när industriområdet skall ges utrymme att växa och ett helt nytt bostadsområde snart skall börja byggas intill Ullnasjön, på andra sidan vägen? Måtte den gamla fina mangårdsbyggnaden med flyglar innanför murarna få bli kvar som ett kulturminne. Många andra gamla byggnader har redan rivits i området. Matte är gammal nog att minnas Arninge som ren jordbruksbygd med en sjö. Inte ett industriområde och köpcentrum. Fram till helt nyligen fanns här ett stall och en ridskola.

Solen sken från en klarblå himmel och Hägerneholms byggnader och murar skiftade i varmgult.  I en trädgård lekte en man och ett barn med en stor boll, fjolårsgräset vek sig i vinden. En idyll och gränsande till tomten där mannen och barnet lekte tog industriområdet vid. Naggade kulturarvet i kanten. Inte långt härifrån ligger Rosenkälla trafikplats vid E18 Norrtäljevägen, intill Ullnasjön. Hur många vet att Rosenkälla var ett värdshus längs vägen mellan Stockholm och Norrtälje, Åkersberga? Det finns ett gammalt svartvitt foto någonstans. Av byggnaden finns ingenting kvar. 

Efter en timmes härlig promenad i rask takt, i ett underbart vårväder med fem plusgrader, var Lapskfamiljen åter tillbaka vid reakaoset bland butikerna där bilen lämnats.

Det skymnde snabbt på vid hemkomsten och eftermiddagsfika framför brasan satt bra!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)