Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BARGIKULLEN 1 ÅR!

2014-10-09

GRATTIS alla Modjiknytt som i dag den 9 oktober fyller ett år!

En mirakelkull som höll på att inte finnas, när Proppens breda skuldror satte stopp för förlossningen! Där hängde hon på bäckenbågen och pep och viftade med vänstertassen i flera timmar, med syskonen på kö bakefter. Glidmedel användes i mängd, men proppen som ville ut kom inte ut! Ingen annan heller. Förrän en från det äldre gardet hos veterinären satte ner foten och beordrade akut kejsarsnitt för att rädda Modji.....  Något hopp om att rädda Proppen, som Matte pillat på och klappat på både på kind och tass i timmar gavs inte. Upprepat ett flertal gånger. Tufft och oerhört sorgligt. Men ett ultraljud visade överraskande fyra mycket livliga och livsdugliga valpar! Som snabbt plockades ut och hamnade innanför Mattes tröja för värme. Där letade barnaskaran förtvivlat efter mat ända ner i  tröjärmarna! Höll sig varma och överföll sedan sin utmattade mor, som fann sig i precis allt och efter att ha sugit sig fast satt knytten sedan där i ett dygn. En kull som fick namnet BARGI. Samiska för arbetar. Alla fyra var redan tingade/placerade och olika "hundjobb" väntade på dem alla.   Klicka för större bild.

 Onsdag 8.10.  TRÄNING.

Matte tog som vanligt med sig hundarna över vägen för lite rastning lösa i skogskanten. De sköter sig fortsatt mycket bra och tar ansvar för sitt lösspringande med god Mattekontakt. Således rastade, dristade sig Matte sedan att ta med alla tre hundarna på en koppelpromenad med hundförarbälte och kryckor. Förhoppningsvis skulle ingen av dem (läs Aili) kasta sig över diket för akut toalettbehov. Efter en dag med regn som vräkte ner och fick tunnorna vid husknutarna att svämma över och fylla regnmätaren med 25 mm regn, sken solen på eftermiddagen! Matte njöt av sin första hundpromenad på egna ben sedan operationen för fem veckor sedan! Med hjälp av de båda kryckorna höll Matte hundarna samlade och riktade framåt. Som första promenad fick det räcka med 25 minuter.

På kvällen tränade familjen i Vargmötet. Husse hade planerat en övning för lagmedlemmarna för att träna samarbete vid gemensamt sök i ett område. Modji fick jobba med Mattevikarien, som först fick ett stort och knepigt frisök för sin egen hund. Trots två kryckor i händerna lyckades Matte gömma sig alldeles väldigt knepigt. Husse och Matte var figuranter för övriga tre lagmedlemmar, som även drillades i omhändertagande av upphittad person och avrapportering. Två av hundarna fyndade varsin figge och den tredje fick ett "tröstsök" för att få fynda som avslutning. Snyggt jobbat allihop! Lagtävlingen närmar sig!

Husse figgade och kunde inte köra Násti som också skall vara med i laget. Hon fick ett stort separat frisök och tog för sig av området i god fart och med mycket stor arbetslust. Fyra figuranter hittade hon och skallmarkerade bra. En hund med stor arbetslust och mycket motor med sig vid födseln, behåller arbetsglädjen långt upp i åren. Násti älskar att arbeta och är mycket lekfull med sin dotterdotter vid 11½ års ålder.

Kvällen före sin ettårsdag visade Aili att poletten trillat ner. Hon har specialtränats sedan hon var åtta veckor och hela tiden som lek och kurragömma. All träning av en ung hund är en lek tillsammans! Det måste vara roligt! Absolut prestigefritt.

Matte gömde fyra figuranter i den stora fordonshallen. En halvdold mellan staplar av gigantiska däck som förde vittringen upp och bort lite hur som helst. En låg på osynligt på ett släp, där vittringen också hamnade långt ifrån och på flera ställen. En satt öppet men intryckt mellan diverse bråte intill en vägg. En låg i mörkret inne i den ena av två intill varandra liggande ventilationstrummor. Åtkomlig endast från ett håll , med med vittringsspridning ut ur den ände där det inte gick att ta sig in. Det var den figuranten Matte bad Aili att leta rätt på. Vilket Aili gjorde! Snabbt och enkelt och helt ignorerande de övriga tre vittringarna. Matte vågade inte tro sina ögon..... Måste nog uppförsäkra Yrhättan, Slynglan, Vildhjärnan, Klonen! Kärt barn har många namn. Aili är en guldklimp i Mattes hjärta. Hennes föräldrar kan vara stolta över henne!

Tack alla för kanonbra träning! Laget är trimmat!

 

Antal kommentarer: 1

2014-10-10 09:29:32 - Saivi m flock

Saivan hälsar grattis till sina syskon!
(inlove)(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)