Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

JAKTEN PÅ TRÄNINGSOMRÅDEN,foton

2021-10-01

Torsdag.

Matte och Husse är ständigt på jakt efter nya träningsområden. Många tidigare platser där Lapskflocken tränat hundar under åren har försvunnit eller omvandlats till annan verksamhet, eller fått nya ägare som i sin tur arrenderar ut småbitar enskilt. Marken kring Stockholm är värdefull och kan inte hur länge som helst fungera som förråd för diverse byggbråte och byggnader kan inte stå öde och tomma hur länge som helst. Att förvara saker inlåsta i containrar är utrymmeseffektivare än att sprida ut dem över många värdefulla kvadratmeter. Dessutom finns det många som är intresserade både av lite annorlunda områden för hundträning, som polisen och tullen och för diverse annan verksamhet. En bergtäkt med bra kulfång fungerar fint för skeet och för att skjuta in vapen inför jaktsäsongen samt för att träna på drönarflygande. Dyrbar mark stadsnära bebyggs med nya bostäder och annat.

Lapskflocken besökte på torsdagen ett stadsnära bygge i Norrtälje, en halvtimme från Lapskreviret.  Matte hade genom en nära kontakt fått veta att man här såg mycket positivt på träningsgruppens närvaro, då man sistlidna helg åter haft påhälsning av verktygstjuvar. Hundar som skäller och hörs var precis vad man ville ha på området! Matte och Husse var på torsdagen inbokade för ett första möte och hundarna fick roa sig med att från bilen studera sin nya "lekplats". Maskiner for kors och tvärs och det var stor aktivitet kring och i bygget. Tre positiva ansvariga från byggföretaget informerades om träningsgruppen och var nöjda med att det är en sluten grupp med välkända medlemmar, där alla känner varandra sedan många år. Man vet vilka som rör sig på området när det är träning. Matte och Husse försågs med hjälmar och västar och guidades runt på bygget, som nu var flera våningar högt. När många anser attt allt som inte är plan och renstädad mark är för farligt för utomstående att vistas på och säger nej till träning, litade man här på träningsgruppens goda omdöme, erfarenhet och säkerhetstänkande. Naturligtvis kör man kopplad hund när man befinner sig på öppna våningsplan med öppna hisshakt, bara omgärdade av enkla brädor. Hus- och byggintresserade Matte fick lära sig en hel del om hur hus byggs numera med nya material som är lätta att jobba med. Man smäller upp en stor vägg i ett värmehållande tunt material i skivor och sedan sågar man ut för fönster där kunden vill ha dem. Fort går det - om man bara får det material man behöver. Visst gnissel fanns uppenbarligen här. Som träningsområde försvinner inte detta bygge inom den närmaste framtiden, vilket känns bra. När frågan ställdes om gruppen kan tänka sig att träna med belysningen påslagen drogs en lättnadens suck. Från båda håll! Att släcka ner var inte så svårt, däremot att få igång alla lampor igen tydligen. För träningsgruppen är det naturligtvis optimalt med en upplyst byggarbetsplats/träningsplats! Inte minst säkerhetsmässigt.

Klicka för större bilder.

Det var mycket stimulerande att känna sig så välkommen av platsansvariga på företaget! En av dem, närboende, var mycket intresserad av att få komma på studiebesök med sin hundintresserade son och lovade vara behjälplig om problem skulle uppstå. Toppen! Papper skrevs under och tag för avlarmning överlämnades, liksom kod till grinden. Förhoppningsvis kan Lapskflocken testa området för träning redan i helgen.

Två grustäkter i närheten har Matte också den senaste tiden försökt få tillgång till för träning. Platsansvarig har även här varit mycket positiv, då "påhälsningar" stör verksamheten. Stölder av lite av varje. En grupp med skällande hundar i området skulle vara en tillgång! Markägare måste bara ge sitt tillstånd. En ren formsak vad det verkade. Men si det gick inte alls! Två olika markägare som arrenderar ut mark för grustäkter ville inte alls ha folk där utanför arbetstid! På kvällar och helger skulle jägare inte behöva ha folk springande där. Framför allt inte hundar. Älgjakten är på gång. Jagar gör man inte året runt, men det var nobben rakt av. Tyvärr. Tyckte även en överraskad  platsansvarig! Jakatmarker nära Storstäder är inte sällan en inkomstkälla, där man får betala dyrt för att få jaga. Inte sällan säljs jakträtten till jägare från andra länder.

ETT nytt område har träningsgruppen i alla fall att variera med. Hundarna lär sig rätt snabbt var det brukar kunna finnas figuranter gömda och behöver omväxling. Ett helt nytt träningsområde inför lagtävlingen är perfekt! Då det väntar en mängd okända områden på laget om några veckor. Laget skall tävla i trakterna av Backamo där förläggningen är. 

Lapskflocken kunde koppla av denna kväll, nöjd med sitt nya träningsområde och laddande inför kommande utmaningar!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)