Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ALLT MAN GÖR ÄR TRÄNING AV NÅGONTING

2023-11-23

Onsdag.

Matte hade en tid att passa när hon klev ur sängen, för ovanlighetens skull. Det var dags för den årliga besiktningen. Inte för bilen, men för hundägaren Matte. Hundarnas välbefinnande hänger på Matte och då är det bra att hon kallas till besiktning en gång om året, precis som bilen. På vårdcentralen (som det ännu heter här och inte hälsocentralen som låter trevligare) fick Matte för första gången på evinnerliga tider träffa samma läkare som året innan! Vart tog det där med husläkare och samma läkare vägen? Det bidde inte ens en tumme....  Sagan om Mäster Skräddare. Den nya läkaren som Matte nu träffade för andra gången kollade provsvaren och Matte och gav godkänt. En smärre korrigering av en dosering bara och en större korrigering av tidigare, av andra läkare,  felskrivna recept. Tackar!

SMHI hade utfärdat en klass ett varning och stora trafikproblem väntades, när snö i kombination med hårda vindar skulle dra in över trakten; samtidigt som rusningstrafiken ut från Stockholm skulle komma igång. Matte vände mer eller mindre i dörren när hon kom hem och tog med sig hundarna ut på en långpromenad. Efter att vägarna under tisdagen hade varit fläckvis hala var de nu mer lättgångna. De förrädiska och hart när osynliga ispartierna på asfalten var bortslitna.

Matte var inte ensam om att ha skyndat sig ut innan snöovädret skulle anlända. Det blev flera hundmöten längs vägen. Mycket bra hundmöten nu när Dima lärt sig att han inte får hälsa på alla han möter. Vare sig tvåbenta eller fyrbenta. Matte kliver av vägen eller så mycket åt sidan som det går, sätter hundarna på ett sitt kvar kommando, samt placerar sig själv mellan sina hundar och mötande hund. Stor skillnad mot förra vintern när Dima var nyinflyttad som nyligen fyllda ett år och kastade sig grovt skällande av upphetsning mot varenda hund han mötte. Nu är han balanserad och gör inte heller Aili osäker och får henne att gå i skall. Bra.

Det blev även en del träning av förbudet att intressera sig för de rådjur som alltid finns i närheten; än mer nu när de söker upp platser där småfåglar matas och gräset ännu ligger åtkomligt. När Dima flyttade in kastade han sig rakt ut i kopplet vid varenda vittring från rådjuren. Varför Matte direkt påbörjade skvallerträning även här. Inte bara när det gällde förbipasserande utanför staketet. Ser man ett rådjur (eller en katt) så skall man springa till Matte och få godis. Om man vid åsynen av något flyktbenäget djur kallar in på något sätt, röst eller visselpipa, rycker till i kopplet vänder om och springer eller går fort och sedan godisbelönar med supergott godis kan det fungera; på sikt och med envis träning.

Ju fler sinnen hos hunden man påverkar desto större chans till önskat resultat. Man kallar in med röst eller visselpipa - hörseln. Man rycker till i kopplet - känseln. Man vänder om och rör sig i motsatt riktning - synen. Man godisbelönar med godadaste goda godiset - smaken. Så här har Matte tränat alla sina hundar med på sikt önskvärt resultat. Det fungerade utmärkt på två Husky/Schäfrar som i sin ungdom drog på hare. Några år gamla hängde de med okopplade på långa ridturer i skog och på stubbåkrar, där det fanns mycket vilt. Alla de fyra Lapska i flocken har med tilltagande ålder anpassat sig till Mattes önskemål. Man får dock ingenting gratis! Ständig träning krävs! Ett ständigt upprepande av gällande regler och stenkoll på omgivningen för att i görligaste mån vara steget före. För varje seger hunden får har man själv en förlust i bagaget. Hunden får aldrig ges tillfälle till den första vinsten. Långlina och inte okopplad från början alltså.

Det fungerar inte att vara splittrad! Man får inte gå och snacka med en kompis vare sig IRL eller på mobilen! Om hundpromenaderna skall fungera som utbildning i "inte jaga rådjur eller katter eller något annat som flyr". Bilar och joggare är även de totalt förbjudna att kuta efter.

Icke att förglömma!  Lapsk Vallhund är en ras som används även till jakt! Jaktlusten sitter i generna.  Den tillhör rasen.  Vilket man bör veta när man väljer en Lapsk Vallhund.

Vill man något måste man ha en målbild och en plan. Envishet underlättar. 

Just som Matte och hundarna kom hem började det blåsa mycket kraftigt och samtidigt började det snöa. Kvällens träning hade Matte redan tidigt valt att ställa in efter vädervarningarna.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)