Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI HAR ORDET, foton

2022-05-12

Onsdag.

Jag kan berätta själv om hur min onsdag har varit! Jag har gett Matte lite ledigt från skrivandet. Onsdagen var den bästa dagen på länge! Jag har kämpat på under en månad med att få kroppen att göra vad jag säger till den att göra och på onsdagen kunde jag och mina ben enas om vad vi ville göra bättre än på länge. 

Efter att ha kontrollerat så att Matte gjorde i ordning växthuset ordentligt och fyllde de stora krukorna med jord, tog jag en sväng runt tomten och kollade om det fanns några hönsgödselpellets att peta i sig. Det var dåligt med det, då det regnat på natten och Matte hade dessutom blandat runt godiset med våt jord. Så himla dumt. Matte bar ner tomatplantor till växthuset och den lukten känner man ju igen! Tomater är gott! Men inte hade hon några tomater att bjuda på. Hon pratade något om "vänta" och "sedan", men det luktade ju tomat NU!? Hon skulle nog äta upp dem själv.

Sedan åkte hela flocken till golfbanan och Husse och jag gick raka vägen till restaurangen, där Husse åt lunch och jag fick godis av kockarna. Jag fick allt godis själv nu när jag var ensam här med Husse. Matte hade gett sig iväg med Aili och stavarna och kom tillbaka efter en timme. Då fick Aili också lite godis när Matte satte sig för att äta lite hon också. Aili hade fått eget godis när hon var ute och gick med Matte. Det kände jag minsann på lukten!

När Matte hade ätit färdigt tog hon en ny promenad utan stavar på golfbanan. Då fick både jag och Aili följa med. Matte sa att hon ville att jag skulle fysträna lite för att mina ben skall bli starka igen. Jag visade henne att de är ganska starka redan och hon blev rätt förvånad när jag travade bredvid henne i motlutet! Hon hade ju gott godis i fickan och vill man ha något får man hålla sig framme. Matte knatade på och jag var inte sämre. Det kändes skönt att kunna hålla mer än styrfart. Äntligen! Det blev inte så lång promenad, vi skulle ju träna på kvällen. Efter tio minuter vände Matte tillbaka och då satte Aili fart i galopp och jag hängde på! Vi hade stannat och kollat efter sorkar och Matte väntade inte, så då gällde det att komma ikapp. Hon blev jätteglad när hon såg att jag kunde galoppera igen, så då gjorde jag henne glad många gånger!

När vi kom hem tyckte Matte att jag behövde vila, men hela flocken hade varit borta ett par timmar och någon måste hålla koll på framsidan och vägen. Aili påstod att hon hade gått mycket längre än jag och behövde vila mycket mer och struntade totalt i vakttjänstgöringen. Men till slut kände jag att det var rätt skönt att dra sig tillbaka för en tupplur jag också.

På kvällen var det träning med kompisarna och jag fick börja! Jag fick göra ett frisök nästan som förut, innan jag blev sjuk, tillsammans med Husse. Tre människor hade gömt sig för att leka kurra gömma med mig! Jättekul! Jag kände lukten från den längst bort redan vid starten! Jag satte full fart dit och skällde ut honom ordentligt och för det fick jag slicka mjukost ur en tub. Det är kul när folk blir glada när jag hittar dem och skäller ut dem ordentligt.

Klicka för större bilder.

 

Nästa människa hittade jag på marken mellan lite grejer som var i vägen som man måste klämma sig in bakom. Hon gav mig också godis när jag skällde ut henne.

Men en gubbe fattades och jag kände lukten från honom men den försvann hela tiden. Han blåste liksom bort mot en husvagn i närheten. Där var det sedan någon annans lukt. Men jag gav mig inte! Han fanns ju där någonstans! Jag fick verkligen fundera lite för att hitta hans gömställe och när jag gjort det försökte jag klättra in till honom. Husse tyckte att det blev för trångt och höll tillbaka mig så att jag fick skälla ut den som gömt sig utanför gömstället. Det var lika bra det, för den där gula slangen var lite krånglig att klättra på. Det var svårt att få fotfäste. 

När jag hade hittat alla tre som gömt sig var alla människor glada och klappade i händerna! De brukar göra så när vi hundar har hittat alla som varit försvunna. De säger att vi har varit duktiga som har samlat ihop flocken och det tycker de är bra. När människorna är glada blir vi hundar lika glada! 

Sedan började det regna när Aili skulle leka kurra gömma. Hon skulle hitta fyra gömda människor och det gjorde hon rätt snabbt. Det  tyckte alla var bra, så de inte hann bli jätteblöta.

När vi kom hem fick vi äntligen middag, Aili och jag och sedan var det sovdags. Jag kände mig väldigt nöjd med dagen och hade haft roligt precis hela dagen! Matte och Husse var väldigt glada över att jag hade galopperat på golfbanan och Matte visade Husse en film hon tog när jag sprang riktigt fort. Det känns skönt att benen gör som jag vill igen. Men jag skall träna så att de blir lika starka som förut! Matte säger att jag är en krutkärring och det verkar hon nöjd med. Så det är nog bra att vara en krutkärring.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)