Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAGTÄVLINGEN

2015-10-20

Fredag till och med måndag.

Fredagen den 16 oktober drog SRhF:s årliga lagtävling för räddningshundar igång i Lidköping. Fjolårets vinnande lag på Skara Sommarland stod, som traditionen bjuder, för att arrangera årets tävling. 

Lag Gátchis med fyra Lapska Vallhundar - Násti med sönerna Epic och Lime samt dottern Modji hade installerat sig i stugan på femstjärninga Kronocamping. Så hade även Lag Larrys Lärjungar med de tre Lapska killarna Nástisonen Mánnu och träningskompisarna Kirou och Nemo i sällskap av tillika träningskompisen Springern Loppan. Samtliga fem anmälda lag väntade på order samlade på parkeringen klockan 17.

Alla lag körde från platsen i sällskap och färden slutade vid en idrottsanläggning i närheten av Läckö slott. Här delades kvällens planering ut med tre olika stationer nära varandra. Lag Gátchis fick börja med en rallybana som skulle utföras av samtliga ekipage i laget. Banan bestod av skyltar från många olika klasser och innehöll en mängd svårigheter! Åttans frestelser, högerhandling med serpentinen och slalom! Lösa hundar. Därefter väntade nästa station med ett minnestest med ett flertal föremål och ett uppletande. Násti är bra på uppletande hemma, men här stack hon iväg och sökte upp stationsansvarig som hon skallmarkerade fint... dottern Modji var inte mycket bättre hon, trots bra uppletande hemma. Sonen Epic fixade situationen och fyndade åtta av de tio föremålen av olika storlek i olika material, när han sökte av ett kuperat och glest trädbevuxet område med högt gräs i snabbt fallande mörker! Laget fixade minnestestet och placerade ut de tio föremålen i korrekt ordning. Sista stationen här var torrorientering med uttagande av ett stort antal kompassriktningar med angivande av gradantal, samt en så stor mängd karttecken att det gick runt i skallen när man skull identifiera dem! Vad är ett surdrag? Frågan för kvällen.

Nu fick laget en vägbeskrivning som ledde laget till Läckö slott. Ett mycket vackert vitt slott som ligger på en  höjd vid Vänerns strand. Det var mörkt ute nu och slottet var inte upplyst, inte heller omgivningen. Fullt utrustade med hjälmar, pannlampor och hundar tog sig laget upp till slottet och gick över vallgraven in mot porten. Lagledaren Husse tog emot order av "vaktmästaren" som ville hem, men först måste han ha hjälp med att hitta de ungdomar som brukade försöka övernatta i slottet. Yttre och inre borgårdarna med angränsande utrymmen skull sökas av. Modji nosade upp en tjej som låg i sovsäck nere i en källare under slottet. Hon hittade även en person i ett avspärrat rum innanför ett annat rum och här fick förarna inte gå in på grund av rasrisk. Epic hittade en tjej som stängt in sig i ett utrymme.

Kvällens övningar var slut och lagen eftersnackade en stund i sina stugor, men rätt snart slocknade lamporna och alla förare och hundar somnade efter en dag med långa resor och en intensiv kväll med olika arbetsuppgifter.

Lördagen började olika tidigt för olika lag. Varje lag skulle under dagen enligt en tidsplan besöka fem olika stationer i och omkring Lidköping. Lag Gátchis första station låg nära campingen och laget anlände till en stor industritomt. Här fanns en stor avspärrning där endast hunden fick gå in och jobba och en mindre där endast hunden fick gå in. I denna fanns ytterligare en avspärrning där inte heller hunden fick gå in. Vilket Modji gjorde och "dog". Matte måste sätta henne i bilen. Modji hade visat ett intresse och Násti fick kontrollsöka men "dog" även hon! Två hundar kvar och ett stort intresse i området! Det fick bära eller brista. Inga markeringar och överlevande hundar. Med facit på kvällen visade det sig att här fanns mat utlagd för att lura hundarna i fällan och trotsa förarnas kommandon.... Tre av lagen rapporterade här funna figuranter och fick 40 minuspoäng för varje blindmarkering. 

Lag Gátchis for vidare till sina olika stationer. Ruinområde/bergkross, såg, kommunförråd där de två funna figuranterna hade skador som skulle skötas om, i form av ett armeringsjärn rakt igenom kroppen och ett krossat ben. Mycket "blod"! Lagets sista station var Odal maskin med många byggnader och många stora lager med gigantiska staplar av säckar med kalksalpeter. Modji fick söka in mellan säckarna i rad efter rad och hon jobbade mycket bra och självständigt ända in till den bakre väggen. Hennes brorsa Epic gick utanför dessa staplar med säckar och fick där vittring som steg upp mot taket och föll ut på asfalten mellan byggnaderna. Hans unga och raska matte lyckades klättra upp på de höga höjderna på det översta lagret med säckar och hittade där en "aktivist" som inte ville bli hittad. Alla hundarna sökte av en av byggnaderna där de helt klart hade vittring men var?! Inga markeringar. Det visade sig att Modji sträckt sig högt efter den vägg där en person låg gömd i en kartong i ett ställage högt uppe. Hon var mycket nära figuranten, men vittringen spred sig i hela lokalen och Modji kom inte till markering. Inte är det lätt! När det är tävling klurar man givetvis till det!

Kvällen avslutades med årsmöte i Räddningshundförarföreningen SRhF, middag samt kort genomgång av stationerna och prisutdelning. Lag Gátchis kom på fjärde plats och Larrys Lärjungar kom femma. Med facit i handen är det mycket lätt att gräma sig över alla dumheter man gjort på tävlingen! Varför? Varför inte? Idiotiska missar! Man ältar. Det hör till. 

Under denna helg blev "Lapphund" uttalat rätt många gånger och även om inga Lapska Vallhundar ingick i det vinnande laget (som måste arrangera nästa års tävling!) så tycker Matte att det var en vinst för rasen bara det att sju Lapska var med och tävlade! Nio Lapska visade sig på campingen och på de olika stationerna! Bland några andra hundar av olika sorter. De syntes!

Nu börjar träningen för nästa års tävling! Som kommer att äga rum i Stockholmstrakten. Den har tidigare gått på Gröna Lund. 

Söndag - hemfärd.

Måndag - vila och återhämtning.

 

Antal kommentarer: 1

2015-10-20 09:24:58 - Anneli m flock

Vika fina ambassadörer ni är ALLA som var med på detta event ! (flower)(flower)(star)(star)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)