Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RÄDDNINGSHUNDKURS I STOCKHOLM, foton på våra hundar

2024-08-09

I mars 2025 kommer en räddningshundkurs att starta i Stockholm. En informationsträff äger rum den 19 augusti för intresserade och ännu en den 19.11. Vid intresse och för anmälan till förträff Följ länken.

Information finns även i FB-gruppen Räddningshund Stockholm.

Utbildningen sker i Brukshundklubbens regi.

Nya räddningshundkurser startar på olika ställen i Sverige och det är ett tag sedan en kurs startades i Stockholm. Så passa på ni som är intresserade av att få veta vad som krävs av hund och förare, för att utbilda ett räddningshundekipage! Man är själv som hundägare och förare en del av ekipaget och både hund och förare måste godkännas på ett slutprov. Det är inte som att ha en patrullhund som man lånar ut till Försvarsmakten för att tjänstgöra med annan förare.

Matte och Husse har haft flera certifierade räddninghundar och är båda certifierade räddningshundförare, sedan slutet på nittonhundratalet med olika hundar. Innan Ailis mormors mor Gázzi, mormor Násti och mor Modji blev utbildade och certifierade räddningshundar. Gázzi var den första Lapska Vallhunden i Sverige som blev certifierad räddningshund och i Finland är rasen mycket väl representerad som utbildade räddningshundar!

Det har varit otroligt roligt och intressant att utbilda hundarna och sedan träna räddningssök under alla år sedan dess. Något Matte och Husse ännu gör minst en gång i veckan. Även om de båda nu är för gamla för att gå kurs och utbilda någon ny hund för skarpa sök. Aili och Dima tränar räddningssök precis så som deras föregångare i flocken har fått träna och de är både duktiga och tycker att detta är väldigt roligt! Som en träningsform bland andra. Man kan även tävla i räddningssök - IPO-R.  Matte och Husse kan helt enkelt inte sluta träna räddningssök, bara för att det är så givande och väldigt krävande. Det ställs stora krav på både hund och förare!

Sprid gärna informationen till andra som kan vara intresserade av att utbilda sin hund till räddningshund!

Här följer några foton på Gázzi från en övning, Násti på träning och Modji på ett skarpt sök efter en drunknad, i centrala Stockholm tillsammans med Matte. På skarpa sök har man annat att göra än att fota, men här behövde alla en glasspaus och lite vatten en varm Påskhelg. Längst ner ett foto från det första skarpa söket tillsammans med Missing People, som då var nyetablerade i Stockholm.

Klicka för större bilder.

Modji och Násti gjorde sin första insats åt Missing People i Stockholms Skärgård. Modji hade nyligen godkänts som räddningshund. På bilden syns Modji när dykarna bekräftade fyndet. Efter detta sök efter en drunknad person följde flera, för både Modji och Násti. Med flera fynd där anhöriga kunde få göra ett avslut.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)